Neverjetno

Naprava z živimi mišjimi nevroni, ki lahko izvoha eksplozive

B.K.
3. 9. 2017, 19.00
Deli članek:

Dolge vrste na letališčih, ki so posledica vedno novih varnostnih ukrepov, bi lahko kmalu postale preteklost. Nevrotehnologi namreč razvijajo računalnik, ki ne deluje na bazi silicijevega procesorja ampak na živih mišjih nevronih.

Profimedia

Oshiorenoya Agabi, teoretski fizik in podjetnik iz Silicijeve doline, je na dogodku TEDGlobal v Tanzaniji razkirl načrte za napravo, ki spaja sintetično nevrobiologijo s silicijsko tehnologijo. Napravica, ki so jo v njegovem podjetju Koniku poimenovali Koniku Kore, se lahko zaveda okolja, zavoha eksplozive in celo odkrije rakaste celice.

Agabi je prepričan, da prihodnosti umetne inteligence ne gre iskati v silicijevih procesorjih ampak v uporabi dejanskih bioloških nevronov. Namesto, da bi jih skušali simulirati, jih moramo vgraditi v računalnike, da bodo ti mislili in delovali, tako kot mislimo in delujemo ljudje, pravi afriški inovator. “Biologija je tehnologija. Biologija ima najobsežnejšo prostokodno strojno in programsko opremo.”

Svet bi moral uporabiti čim več sredstev za razvoj naprav, ki bi rešile globalne probleme, kot sta denimo terorizem ali bolezni, trdi Agabi. V Koniku, po njegovih besedah, že gradijo montažno linijo za kombiniranje bioloških strojev s silicijskimi napravami. Tako nameravajo ustvariti popolnoma nov tip naprav in nov trg zanje.

Njegov cilj je, da bi v roku 5 do 7 let zgradili kognitivni sistem, ki bi temeljil na živih nevronih.