Korupcijska afera

Naslednik Samsungovega imperija spoznan za krivega

J.P./STA
25. 8. 2017, 09.40
Posodobljeno: 25. 8. 2017, 09.42
Deli članek:

Južnokorejsko sodišče je danes naslednika Samsungovega imperija Lee Jae-yonga obsodilo na pet let zapora zaradi vpletenosti v korupcijsko afero, ki je s položaja odnesla nekdanjo južnokorejsko predsednico Park Geun-hye. Okrožno sodišče v Seulu ga je spoznalo za krivega podkupovanja in krive prisege. Njegovi odvetniki so napovedali pritožbo.

Profimedia
Po razglasitvi sodbe so Leejevi odvetniki napovedali pritožbo.

Sin prvega moža Samsung Electronics in tudi podpredsednik družbe je po mnenju sodišča kriv podkupovanja predsedničine zaupnice Choi Soon-sil v zameno za politične usluge. Ena od teh uslug naj bi bila tudi podpora za to, da je po srčnem napadu svojega očeta leta 2014 postal naslednik imperija.

Profimedia
Korupcijska afera je s položaja odnesla nekdanjo južnokorejsko predsednico Park Geun-hye,

Skupna vrednost podkupnin, izplačanih iz Samsungove blagajne, je znašala 43,3 milijarde vonov (okoli 32 milijonov evrov).

V tem primeru so bili poleg Lee Jae-yonga na do štiriletne zaporne kazni obsojeni še štirje vodilni predstavniki Samsunga. Za Leeja je sicer tožilstvo zahtevalo 12 let zapora, za tri soobtožene desetletne zaporne kazni, za enega pa sedemletno.

Poslušal druge

Podpredsednik Samsunga je na zaslišanju trdil, da ni imel vloge pri odločanju v skupini in da je "večinoma poslušal druge vodilne člane podjetja". Njegovi odvetniki so dejali, da so obtožbe neutemeljene, obtoženci pa po njihovih besedah niso v zameno za donacije ničesar zahtevali.

Po današnji razglasitvi sodbe so Leejevi odvetniki že napovedali pritožbo.