Zalog

Po katastrofalnem požaru še en ekološki problem?

M.Ž.
25. 8. 2017, 08.55
Posodobljeno: 25. 8. 2017, 09.02
Deli članek:

Ime Zaloga v občini Straža je po širni Sloveniji ponesel nedavni katastrofalni požar v obratu podjetja Ekosistemi, pred kratkim pa se je na naše uredništvo obrnil, kot je zapisal sam, razočarani občan, ki ugotavlja, da inšpekcijske službe spet ne delujejo.

M.Ž.
V podjetju so povedali, da so tovornjaki parkirani na njihovem zemljišču.

Tako je zapisal: »Podjetje SWED-ROLL, Zalog 18, nima urejenih parkirnih površin za svoje veliko število tovornjakov. Tovornjake parkirajo kar po travnikih. Kdo je temu podjetju dal uporabno dovoljenje, če nima osnovnih pogojev za opravljanje transportne dejavnosti? Se bo v Zalogu, poleg požara na deponiji podjetja Ekosistemu, dogodila še ena dodatna ekološka katastrofa, ko olja in ostale strupene tekočine od tovornjakov pronicajo v podtalnico? Zalog in bližnje vasi dejansko stojijo nad podtalnico, ki se izteka v zbiralnike za pitje vode.«

Dodal je še, da je bil dopis okoli tega letos že poslan na Inšpektorat za okolje in prostor, vendar odziva ni bilo, zato ga je poslal ponovno.

M.Ž.

Inšpektorji dobili prijavo

Z ministrstva za okolje in prostor so odgovorili, da je Gradbena inšpekcija Inšpektorata RS za okolje in prostor (IRSOP) potrdila prejem anonimne prijave v zvezi z omenjenim parkiriščem 9. avgusta in da bosta inšpektor za okolje in naravo ter gradbeni inšpektor prijavo obravnavala v skladu z zakonskimi pristojnostmi in prioritetami dela inšpekcije za okolje in naravo oz. gradbene inšpekcije. Na novomeški območni enoti inšpektorata pa so pred dnevi dodali, da bo inšpekcijski nadzor opravljen predvidoma v naslednjih 14 dneh.

Tovornjaki so na zemljišču podjetja

Po nekajdnevnem poizvedovanju smo uspeli dobiti tudi pojasnilo podjetja, od katerega so tovornjaki. Gre za podjetje Bello Transport, ki ima sedež v Straži, je v lasti Joza Čuture in se ukvarja s prevozništvom na področju Evropske unije. V podjetju so povedali, da so tovornjaki parkirani na njihovem zemljišču po kakšnih deset dni dvakrat na leto, in sicer med poletjem in okoli novega leta, v prihodnosti pa še tega naj ne bi bilo. Dodali so, da nikogar ne motijo, tako z vidika prometne varnosti kot tudi ekologije, saj ne obremenjujejo okolja.

M.Ž.