Odslužene prostitutke

Janez Janša bo moral plačati 6000 evrov, zmeda glede kraja dopustovanja

R.T.
25. 8. 2017, 08.16
Posodobljeno: 25. 8. 2017, 08.32
Deli članek:

Tvitanje, prostitutke in zmeda glede kraja dopustovanja: sodišče predlogu Janše za vrnitev v prejšnje stanje ni ugodilo.

Reuters
Ostaja na čelu stranke.

Zgodba z zapisom na twitterju, v katerem je v istem stavku prvak SDS Janez Janša zapišal ime novinarke Mojce Pašek Šetinc in omenjal odslužene prostitutke, je na sodišču dobila sklep, ki sicer še omogoča pritožbo.

Sodišče v Velenju je namreč sprejelo sklep, da je Janša sam kriv, da je zamudil zakonski rok za odgovor na tožbo Šetinc Paškove in mora posledično plačati novinarki 6000 evrov zaradi žaljivega tvita. Plačati bo moral še zamudne obresti in okoli sodnih stroškov, kar skupno znese približno dodatnih 510 evrov.

Janša je na sodišču skušal doseči vrnitev v prvotno stanje in ponovljeno sojenje, saj naj se na sodni poziv lani poleti ne bi mogel odzvati, ker da je bil na dopustu.

Sodišče je v obrazložitvi zdaj piše, da so ugotovili neskladja v Janševem predlogu za vrnitev v prejšnje stanje. Sodno pošiljko so mu skušali vročiti 17. avgusta lani, Janša pa je zapisal v predlogu, da je od 23. julija do 16. avgusta z družino (ženo in mladoletnima otrokoma) dopustoval v Bovcu, od 17.8. in do konca avgusta pa na otoku Pašmanu.

Sodišče pa v sklepu piše, da je Janša uspel dokazati svojo odsotnost v navedenem obdobju. Dodajajo pa, da so ugotovili druga neskladja, in sicer, da je prvi del dopusta preživel s starejšim otrokom, medtem ko je bila njegova žena z mladoletnima otrokoma doma. Žena z otrokoma se mu je z mlajšim otrokom pridružila šele 1. avgusta. Sodišče še dodaja, da drugega dela dopusta družina ni preživljala na Pašmanu, kot da je zapisal Janša, ampak na Peljašcu.

V sklepu sodišče še navaja, da bi Janša po vrnitvi z dopusta 31. avgusta lahko še na pošti prevzel pošiljko, saj se je prevzemni rok iztekel 1. septembra. Vendar pa je podatek po mnenju sodišča "irelavanten", saj je Janša navedel, da v poštenm nabiralniku ni bilo obvestila o prispeli pošti oziroma, da ga je lahko skupaj z reklamami vrgel v smeti. Po mnenju sodišča pa malomarno ravnanje s pošto "ni opravičljiv razlog zaradi katerega bi bila utemeljena vrnitev v prejšnje stanje."