Želje in realnost

Trump bi za izgradnjo zidu ustavil delo vlade

G.G./STA
23. 8. 2017, 07.36
Posodobljeno: 23. 8. 2017, 08.09
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump je v torek zvečer spet "zablestel". Že večkrat je dokazal, da se najbolj počuti na zborovanju svojih pristašev, kjer streže z nenavadnimi izjavami. Tudi tokrat ni razočaral.

Reuters
Izgradnja zidu je velika Trumpova želja in predvolilna obljuba.

Trumpovi shodi imajo pompozno ime “Narediti Ameriko znova veliko”. Da bi opravičil takšno ime, mora ameriški predsednik obljubljati velike podvige. In ena od njegovih najljubših idej, ki jo je negoval skozi vso volilno kampanjo, je izgradnja ogromnega zidu na meji z Mehiko.

Resničnost vladanja je bolj "malenkostna", zato 71-letni zabavljač, ki sedi v Beli hiši, ostaja zgolj pri gromoglasnih besedah, za neuresničitev svojih "gradbenih" načrtov pa krivi demokrate. Ti zlobneži z nasprotovanjem gradnje zidu po njegovem ogrožajo varnost celotnih ZDA. Kot je dejal, uradniki za priseljevanje, ki delajo na območju, trdijo, da je zid bistvenega pomena za zajezitev vala nezakonitih migracij. Če bo treba, bo za gradnjo zidu tudi ustavil delo vlade, je zatrdil po poročanju BBC.

Profimedia
Pred dvorano v Phoenixu so se zbrali Trumpovi nasprotniki.

Začetek prijateljstva?

Glede Severne Koreje je Trump zvenel optimistično in izrazil upanje v zmanjšanje napetosti. Glede severnokorejskega voditelja Kim Jong Una je dejal, da "spoštuje dejstvo, da jih začenja spoštovati". Mogoče se lahko iz vsega skupaj izcimi kaj pozitivnega, je dodal.

Glede prostotrgovinskega sporazuma s Kanado in Mehiko (Nafta), glede katerega so se nedavno začela pogajanja, je Trump dejal, da bodo najverjetneje odstopili od njega.