Teroristična celica

FOTO: Lov na 17-letnega terorista, ki je moril v Barceloni

G.G.
18. 8. 2017, 11.15
Posodobljeno: 18. 8. 2017, 11.38
Deli članek:

Španska policija išče voznika kombija, ki je na ulici La Rambla s kombijem umoril 13 ljudi. Sumijo, da je bil voznik 17-letni Moussa Oukabir.

Facebook
Za volanom kombija je sedel 17-letni smrkavec Moussa Oukabir.

Policisti so že včeraj prijeli Drissa Oukabirja, saj so njegove osebne dokumente našli v belem kombiju, s katerim je bil izveden teroristični napad v Barceloni. Toda za volanom ni sedel 28-letni Driss, ki v trenutku napada ni bil v Barceloni. Zvečer se je celo sam predal policistom in povedal, da so mu ukradli potni list, za kar je osumil mlajšega brata, ki živi v največjem mestu Katalonije.
Glavni osumljenec je zato njegov brat Moussa Oukabir. Vse kaže, da je Drissu ukradel potni list in tako najel dva kombija – enega za napad, drugega za beg.

Brata Oukabir sta španska državljana maroških korenin. Moussa se je na družabnih omrežjih v preteklih letih večkrat bahal, da bi, v primeru, da bi bil “kralj sveta”, ubil vse nevernike in pri življenju pustil le muslimane.

Španski časnik El Pais piše, da naj bi bilo v teroristični celici, ki je izvedla napada v Barceloni in Cambrilsu, 12 ljudi. Pet so jih policisti ubili v Cambrilsu, tri so prijeli, eden od njih naj bi bil Moussa, še trije pa zaenkrat neznani.

Reuters
V napadu s kombijem je umrlo 13 ljudi, več kot 100 jih je bilo ranjenih.
Koliko je džihadistov v Španiji?

Španske oblasti so leta junija 2015 dvignile stopnjo nevarnosti za teroristični napad na najvišjo. V letu 2015 so prijeli 75 domnevnih islamskih skrajnežev, lani 69, do konca julija letos pa 51.