Opomnik in vodič

VIDEO: "V državi, ki je premagala Hitlerjevo vojsko, ni prostora za nacistične zastave"

T.L.
18. 8. 2017, 10.11
Posodobljeno: 18. 8. 2017, 10.55
Deli članek:

Po mlačnem odzivu moralne avtoritete na sejanje sovraštva in smrt, ki smo jim bili konec tedna priča na ulicah Charlottesvilla, se je oglasil tudi Arnold Schwarzenegger.

Profimedia
Med belimi nacionalisti, ki z baklam v rokah grozijo drugim, so tudi "dobri" ljudje, je prepričan predsednik Trump.

Znano je, da ni velike medsebojne ljubezni med Donaldom Trumpom in Arnoldom Schwarzeneggerjem. Trump je pogosto "udaril" po Schwarziju, ta pa večkrat Trumpa javno kritizira in mu tudi pošilja nasvete v obliki videoposnetkov. In tudi ob zadnjem fiasku predsednika Trumpa, ko ni zmogel obsoditi nasilja neonacistov, članov KKK in drugih podobnih skupin, ki so konec tedna po ulicah Charlottesvilla razširjale svoje ideje in tudi sejale smrt, je Schwarzenegger predsedniku poslal video opomnik ali vodič, kako bi moral ravnati v takšni situaciji. Ker to pač sploh ni tako zelo težko. 

O moralni odgovornosti predsednika

"Ni dveh strani sovraštva. In če se odločiš, da boš korakal z zastavo, ki simbolizira pokol milijonov ljudi, tu ni dveh strani. Edini način, kako premagati glasne in jezne glasove sovraštva, je, da jih soočiš z glasnejšimi, razumnimi glasovi. To vključuje tebe, predsednik Trump," je nekdanji guverner nagovoril predsednika. Opomnil je predsednika, da je njegova moralna odgovornost, da pošlje nedvoumno sporočilo, da ne bo prenašal sovraštva in rasizma.   

"Naj ti malce pomagam pri pisanju tvojega govora. 'Kot predsednik ZDA in republikanec zavračam podporo borcev za belo nadvlado. V državi, ki je premagala Hitlerjevo vojsko, ni prostora za nacistične zastave. Lincolnova stranka ne bo prenašala tistih, ki prenašajo bojne zastave padle konfederacije'", je dejal Schwarzenegger. Nato se je sklonil k mali lutki Trumpa in ga v šali vprašal: "No, je bilo tako težko? Sem rekel, da ne bo."

"Duhovi, ki jih poveličujete, so danes v peklu"

Arnold Schwarzenegger je nato nadaljeval, da ima še sporočilo za neonaciste, bele nacionaliste in zagovornike konfederacije, ki da ga bo povedal kratko in jedernato: "Vaši junaki so zgube. Podpirate izgubljeno stvar. Verjamite mi, poznal sem prvotne naciste. Rojen sem bil v Avstriji leta 1947, kmalu po koncu 2. svetovne vojne." Nadaljeval je, da je bil med odraščanjem obdan z zlomljenimi možmi, moškimi, ki so se vrnili dom, polni šrapnelov in krivde. "Ti duhovi, ki jih poveličujete, so preostanek življenja preživeli v sramoti, zdaj pa počivajo v peklu."

Nikoli ni prepozno, da ljudje sprejmejo odločitev, da se bodo poučili, napredovali in razumeli, da imajo človeška bitja enake vrednote, je še nadaljeval.

In vsem, ki se branijo, da niso nacisti, ampak so se le udeležili shoda, pa je odgovoril: "Naj vam pomagam: ne postavajte okoli ljudi, ki prenašajo nacistično zastavo, izvajajo nacistične geste in vpijejo nacistične slogane. Pojdite domov. Ali še bolje, povejte jim, da slavijo ideologijo, ki je umorila milijone ljudi. In potem pojdite domov."

Ob koncu je še povedal, da se je dolgo časa nazaj naučil, da je edini način, kako omejiti sovraštvo, da se z njim soočimo. Kar velikokrat ni prijetno, vendar pa vsi stereotipi delujejo na enak način kot rakavo obolenje: če bi imeli tumor, ne bi potiho upali, da bo izginil, ampak bi ga napadli z vsemi silami in kemoterapijo, je dejal še Schwarzenegger.