Parlameter

Preverjali smo, kakšen besedni zaklad imajo naši poslanci

Matej Klarič
18. 8. 2017, 07.00
Deli članek:

Kot pravijo, besednega zaklada ne moreš dobiti drugače, kot da veliko bereš. Z aplikacijo Parlameter smo preverjali, kdo ima najbogatejši besedni zaklad in kakšne so retorične lastnosti naših poslancev.

Info/foto:Andrej Atanasov/Bobo, arhiv Svet24
Poslanci z najboljšim in najslabšim besednim zakladom.

Izraz parlament izhaja iz francoske besede parler, ki pomeni govorjenje, in prav razpravljanje o najpomembnejših družbenih vprašanjih je ena izmed osrednjih nalog poslancev v parlamentu.

 Inštitut Danes je nov dan je Parlameter izdelal v okviru Googlovega razpisa, ki ga je izbral med 1200 prijavitelji in mu namenil 300 tisoč evrov zagonskih sredstev za ta inovativen projekt, ki ga nameravajo avtorji v prihodnje dodatno razvijati.

Britanski lingvist David Wilkins je nekoč izjavil, da lahko brez slovnice poveš zelo malo, brez pravega besednjaka pa ne moreš povedati ničesar. Naš besednjak tvori miselni svet in tako vpliva na dojemanje in razmišljanje o svetu okrog nas. Brez bogatega besednega zaklada je zato tudi zmožnost kvalitetnega opravljanja poslanske funkcije omejena. Na mestu je zato vprašanje, kako bogat besedni zaklad premorejo naši poslanci.

Na vrhu koalicijski poslanci

Na podlagi Parlametrove aplikacije, ki je prosto dostopna na spletu, smo preverili, kakšen je besedni zaklad naših poslancev. Aplikacija med osebe z najbogatejšim besednim zakladom uvršča Bojano Muršič iz SD, Dušana Radiča iz SMC in Marijo Antonijo Kovačič iz Desusa. Sledi pa jim še en poslanec vladne koalicije Boštjan Nemec iz SD.

Jožef Horvat najzgovornejši

Info/foto:Andrej Atanasov/Bobo, arhiv Svet24
Največ izgovorjenih besed.

Po številu izgovorjenih besed je na vrhu poslanec Nove Slovenije Jožef Horvat, sledita pa mu ena izmed najbolj glasnih in opaznih poslancev Möderndorfer iz SMC in Trček iz Levice. Med najbolj nezgovorne pa po pričakovanju spadajo poslanci SMC. Številna širši javnosti nepoznana imena se namreč lahko zahvalijo samo imenu Mira Cerarja, da so prišli v poslanske klopi. Nekateri pa glede na svoje redke nastope niso najbolj usposobljeni za poslansko delo. Poslanki Vlasta Počkaj in Teja Ljubič, ki sta poslanske klopi SMC začeli greti pozneje, sta se tako znašli povsem na dnu po številu izgovorjenih besed. Zanimivo pa je, da sta obe v vrhu po rabi privzdignjenega besedja, ki naj bi merilo poslance, ki govorijo bolj knjižno, zastarelo, mitološko oziroma pesniško. Najmanj privzdignjeno naj bi po drugi strani govorili Gorenak (SDS), Jožef Horvat (NSi) in predsednik parlamenta Milan Brglez (SMC).

Info/foto:Andrej Atanasov/Bobo, arhiv Svet24
Privzdignjeno besedje.

Ljubičeva z najpreprostejšimi besedami

Mlada poslanka Teja Ljubič je med prvimi tudi po pogostosti uporabe preprostega besedišča. Najmanj preprosto besedišče pa izbirajo Brglez, ki ga očitno tudi na mestu predsednika parlamenta zaznamuje profesorska govorica, Šircelj iz SDS in Urška Ban iz SMC ter v tem mandatu izjemno kritičen Janko Veber iz SD. Vlasta Počkaj je z naskokom na prvem mestu po rabi ekscesnega besedja, ki označuje otroško, vulgarno in slabšalno govorico. Tudi tu pa ji sledi strankarska kolegica Ljubičeva. Najbolj neekscesno naj bi govorili Veber, Šircelj, Brglez in Mesec.

Info/foto:Andrej Atanasov/Bobo, arhiv Svet24
Preprosto besedje.

Janša na dnu

Janšev nabor najpogosteje uporabljenih besed vsebuje številne vojaške besede in tudi besedo prostitutcija. 

Med vsemi poslanci ima sodeč po Parlametru najslabši besedni zaklad voditelj SDS Janez Janša. Pri tem velja omejiti, da ima aplikacija tudi nekatere metodološke omejitve, zato rezultatov ni treba jemati preveč zares. Janša, ki je poslanec že v sedmem mandatu, je namreč tudi med tistimi poslanci, ki se manj udeležujejo sej in tudi bolj redko nastopajo, kar zmanjšuje njegove zmožnosti za uporabo širšega spektra besed.

Zanimive pa so tudi besede, ki jih je Janša najpogosteje uporabil, saj je med njimi kar nekaj vojaških besed, kot se za diplomiranega obramboslovca tudi spodobi. Med njimi najdemo besede razorožitev, armada, ukaz, jugoslovanski, oklepen in tudi besedo prostitucija. Med osebami pa je pogosto omenjal Tonija Merlaka, padlega pilota, ki ga je med vojno po nepotrebnem sestrelila teritorialna obramba, in Toneta Krkoviča, ki je bil neposredno vpleten v to sestrelitev. Opazno je, da so poslanci SDS pri besednem zakladu bolj na začelju. Družbo Janši delajo še njegovi poslanci Danijel Krivec, Anja Bah Žibret, Bojan Podkrajšek in Vinko Gorenak, ki po tem mandatu odhaja v pokoj. Na dnu najdemo tudi nekatere poslance SMC Ferlugo, Škodnika in morda nekoliko presenetljivo glasnega in aktivnega Möderndorferja.

Info/foto:Andrej Atanasov/Bobo, arhiv Svet24
Ekscesne besede.

Uporabljene besede

Največkrat so besedo idiot uporabili poslanci Levice. 

Preverili smo tudi, katere besede največkrat uporabljajo posamezni poslanci. Predvsem je zanimiv pogled na besede, ki jih največkrat uporabljajo poslanci SDS. Med temi bomo našli besede, kot so partizan, prisluškovanje, orožje, zločinci. Podobno je z besedo Trump, ki so jo največkrat uporabili Janševi poslanci, najmanjkrat pa poslanci Levice in SD. Janševim poslancem ljuba je tudi beseda lopov, ki so jo omenjali kar v 63 odstotkih primerov. Tudi besedo domobranec največ uporabljajo poslanci SDS, najmanj pa poslanci SD. To potrjujejo besede njihovega nekdanjega poslanca Andreja Čuša, da se stranka preveč usmerja v preteklost. Beseda idiot pa je sodeč po analizi govorov rezervirana za poslance Levice, ki so jo uporabili v 69 odstotkih, beseda božičnica pa je v domeni poslancev Nove Slovenije, predvsem vodje njihove poslanske skupine Mateja Tonina. Poslanci SMC so medtem največkrat uporabili besedo zakon o dohodnini, poslanci SD pa besedi hišniški in transmaščoba.