Žrtev skrajnega desničarja

FOTO: Mati v solzah o svoji ubiti hčerki in njenem morilcu

S.R.
14. 8. 2017, 09.37
Posodobljeno: 14. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Med sobotnim krutim napadom na protirasističnem protestu v mestu Charlottesville je umrla 32-letna borka za državljanske pravice Heather Heyer.

GoFundMe
Heather Heyer je življenje posvetila boju za pravičnost.

Po tem, ko je v soboto 20-letni James Fields z avtomobilom zapeljal v množico nasprotnikov shoda skrajnih desničarjev v Charlottesvillu v ameriški zvezni državi Virginija, je na pločniku mrtva obležala 32-letna Heather Heyer.

Heyerjeva je s svojo čivavo Violet živela v majhnem kraju Stanardsville, kot pravna pomočnica pa je bila zaposlena na stečajnem oddelku pravne družbe Miller. V soboto se je z drugimi pravnimi tehniki iz družbe udeležila protesta proti shodu skrajnih desničarjev, ki ga je policija zatrla malo pred krvavim napadom.

Profimedia
"Počivaj v miru Heather."

»Heather Heyer je bila umorjena med protestiranjem proti sovraštvu,« je eden od njenih prijateljev zapisal na spletnem mestu GoFundMe, kjer zbirajo dobrodelna sredstva za njeno družino. »Moje srče je zlomljeno, vendar bom vedno ponosna nanjo,« pa je izjavila njena mati Susan Bro, ki je v intervjuju za Huffington Post pozdravila hčerkin aktivizem in dobrodelnost, pri čemer je pojasnila, da je bila Heather vedno odločena, da se bo borila proti vsaki obliki nepravičnosti ter zmeraj pomagala ljudem z roba družbe.

Profimedia

»Vedno je imela močan občutek za pravičnost, vedno, celo kot otrok, se je zavzemala za stvari, ki so se ji zdele pravične. Nekako čutim, da je bila za to rojena … Ponosna sem, da je to počela miroljubno, tam ni bila zato, da bi se z ljudmi spopadala,« je dejala Susan, ki je nekaj besed namenila tudi 20-letnemu napadalcu. »Še vedno je mlad, žal mi je, da je menil, da lahko težave reši sovraštvo. Sovraštvo prinese samo še več sovraštva,« je povedala in v solzah znova spomnila na svojo hčerko: »Nočem, da njena smrt postane povod za še več sovraštva, želim, da bi bila njena smrt glasen klic k pravičnosti, enakosti, poštenosti in sočutju. Močno obžalujem, da je [Fields] izbral to pot, saj si je zdaj uničil življenje, mnoge od nas pa oropal nekoga, ki ga imamo zelo radi.«