Sirska vojna

Islamska država v Siriji izgublja velike kose ozemlja

B.K.
14. 8. 2017, 09.08
Posodobljeno: 14. 8. 2017, 09.17
Deli članek:

Sirska vlada ima pod nadzorom več kot dvakrat več ozemlja, kot ga je imela pred dvema mesecema, je dejal ruski obrambni minister Sergej Šojgu.

Reuters
Mesto Homs v Siriji je bilo priča hudim spopadom med sirsko vojsko in protivladnimi silami.

Sirske vladne sile, ki jih na tleh podpirajo organizirane iranske milice, v zraku pa ruske zračne sile, so ponovno vzpostavile nadzor nad večino ozemlja v provinci Homs. Provinca je sicer večinoma puščavska, a z mnogimi naftnimi vrtinami in rudniki mineralov, poroča tiskovna agencija Bloomberg.

Sirske vladne sile sedaj napredujejo proti mestu Deir ez Zor, ki ga že od leta 2015 nadzorujejo borci Islamske države. Po Šojgujevih besedah bo bitka za to mesto odločila usodo Islamske države v Siriji.

Bita za Rako se nadaljuje

Sirske demokratične sile (SDF) pod vodstvom kurdske milice YPG pa počasi a zanesljivo napredujejo v bitki za mesto Raka, ki predstavlja glavno mesto Islamske države v Siriji.

Pripadniki SDF so v nedeljo osvobodili še dve četrti v mestu. »Naše sile so osvobodile četrti al-Mahdi in al Rafka v vzhodnem delu Rake,« je za tiskovno agencijo ARA dejal oficir SDF Habun Osman in dodal, da so strokovnjaki za eksplozive že začeli z razminiranjem območja.

Lokalni viri sicer poročajo, da naj bi SDF nadzorovale že 60 odstotkov mesta, v katerem se nahaja še približno 2000 borcev Islamske države.