Mobilna verzija
15:04 22. avgust 2017

Iran na ameriške sankcije odgovoril s krepitvijo raketnega programa

K.A./STA
0 Posodobljeno: 11:55 / 13.8.2017

Iranski parlament je danes v odgovor na ameriške sankcije sprejel poseben zakon, v skladu s katerim bodo razvoju raketnega programa in okrepitvi aktivnosti elitne Revolucionarne garde v regiji namenili 440 milijonov evrov.

Hasan Rohani

Iranski predsednik Hassan Rouhani Foto: Reutres

Zakon daje iranski vladi pooblastilo, da polovico sredstev nameni "razvoju raketnega programa", polovico pa krilu elitnih iranskih sil za operacije v tujini, poročanje iranske uradne tiskovne agencije IRNA povzema AFP.

"Američani morajo vedeti, da je to naše prvo dejanje," je po razglasitvi rezultatov dejal predsednik parlamenta Ali Laridžani. Ukrepi so sicer uperjeni proti "terorističnim in avanturističnim dejanjem ZDA v regiji".

Po razglasitvi rezultatov glasovanja o zakonu, ki ga je podprlo 240 od 244 prisotnih poslancev, so začeli ti vzklikati "smrt Ameriki."

Namestnik zunanjega ministra Abas Aragči je medtem poudaril, da zunanje ministrstvo in vlada podpirata zakon. "Je del ukrepov odbora za nadzor jedrskega sporazuma, namenjenih nasprotovanju zadnjemu zakonu ameriškega kongresa," je poudaril.

Ameriški kongres je nove sankcije proti Teheranu, uperjene proti njegovemu raketnemu programu, sprejel julija.

Iran je sicer leta 2015 s svetovnimi velesilami sklenil jedrski sporazum, s katerim se je zavezal k omejitvi jedrskega programa v zameno za omilitev mednarodnih sankcij.

Značke: iran , raketni-program

Vaš prispevek