Mobilna verzija
08:07 17. oktober 2017

20-letnik z avtomobilom zapeljal v množico, ena oseba umrla

K.A./STA
1 Posodobljeno: 08:34 / 13.8.2017

Med shodom skrajnih desničarjev v Charlottesvillu v ameriški zvezni državi Virginija je v soboto prišlo do spopadov med udeleženci tega shoda in protestniki proti njim, medtem pa je 20-letnik z avtomobilom zapeljal v množico.

Virginija

Po navedbah prič ni dvoma, da je šlo za nameren napad mladeniča. Foto: STA

Ena ženska je umrla, še 19 ljudi pa je poškodovanih, od tega več huje, poročajo tuje tiskovne agencije.

Voznika, 20-letnega Jamesa Alexa Fieldsa iz Ohia, so že prijeli in ga ovadili zaradi uboja in namerne povzročitve telesnih poškodb. Po navedbah prič ni dvoma, da je šlo za nameren napad mladeniča, saj je po prvem udarcu v množico zapeljal vzvratno in udaril še enkrat, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Le nekaj trenutkov pred tem je guverner Virginije Terry McAuliffe razglasil izredne razmere v državi zaradi izgredov v Charlottesvillu, kjer so že v soboto zjutraj z baklami, orožjem, nacističnimi ornamenti in podobnim prišli ameriški neonacisti in rasisti ter skušali braniti spomenik generalu konfederacije Robertu Leeju, za katerega se je mesto odločilo, da ga odstrani.

Na drugi strani so se zbrali tudi številni nasprotniki shoda skrajnih desničarjev in prišlo je tudi do medsebojnih spopadov. Policija je v posredovanju uporabila tudi solzivec. Po poročanju AFP je bilo na prizorišču več sto ljudi.

Kot je po poročanju AFP sporočil poveljnik tamkajšnje policije Al Thomas, so prijeli tri osebe, poleg incidenta, ko je voznik zapeljal v množico, pa je bilo v povezavi z izgredi ranjenih še 16 ljudi.

V bližini mesta je strmoglavil tudi policijski helikopter, pri čemer sta umrla oba policista na krovu. Vzrok strmoglavljenja helikopterja še ni znan, zaenkrat pa vse kaže na nesrečo.

Še pred incidentom z avtomobilom se je v zvezi z dogodki v Virginiji previdno oglasil tudi ameriški predsednik Donald Trump in sporočil, da za takšno nasilje ni prostora v Ameriki. "Vsi skupaj moramo obsoditi vse, kar sovraštvo predstavlja. Za takšno nasilje v Ameriki ni prostora. Stopimo skupaj kot eden," je sporočil Trump.

Pri tem pa ni jasno, ali je obsojal sovraštvo belih rasistov ali le spopade med rasisti in protestniki. Zaradi tega so se nanj že usule številne kritike, tudi iz vrst njegovih republikancev.

Župan Charlottesvilla Michael Signer je odgovornosti za dogajanje obtožil kar Trumpa, ker da je med svojo lanskoletno kampanjo podžigal ponos belih rasistov in njihove predsodke. Neonacistični pohodniki so se namreč zbrali tudi zato, da, kot so zatrjevali, branijo belo raso, ki v zahodnem svetu več nima zagovornika.

Guverner Virginije, demokrat McAuliffe, je paradiranje rasistov označil za ostudno, podobno pa je storil tudi predsednik predstavniškega doma kongresa, republikanec Paul Ryan. McAuliffe je po nekaj urah napetosti nacistom odvzel dovoljenje za zborovanje in razglasil izredne razmere, zaradi česar je policija lahko množico razgnala.

Značke: virginija , shod , mrtvi

Vaš prispevek