ČRNI TRG

Izginil s 723 prašiči, ki so končali na črnem trgu

uk
13. 8. 2017, 07.40
Deli članek:

Igor Vuković je izpeljal precej nenavadno prevaro in podjetje Vajda oškodoval za okoli 1,6 milijona kun (približno 216.000 evrov).

Arhiv časopisa Svet24
Vuković bi moral prašiče predati podjetju Vajda, ko bi ti dosegli 120 kilogramov.

Mesna industrija Vajda iz Čakovca je v začetku tega meseca ostala brez 732 prašičkov. Policija primer preiskuje, a po besedah tiskovnega predstavnika podjetja pri preiskavi niso pretirano zagreti.

Iz podjetja Vajda so sporočili da so 8. maja letos podpisali pogodbo z Igorjem Vukovićem, ki je lastnik podjetja Eko Farm Ves, j. d. o. o., iz Zagreba. Podjetje je registrirano za rejo prašičev. »Še nikoli nismo poslovali s tem podjetjem, a imeli so vse papirje in nič ni kazalo, da bi lahko šlo za sumljivo osebo ali podjetje,« je sporočil član uprave Vajde Vilim Simon. Dodal je, da je bila farma, na kateri bi vzrejali prašiče, moderno opremljena, imela je tudi videonadzor. Povedal je še, da se jim je, ko so pokazali zanimanje za sodelovanje s podjetjem Eko Farm, najprej javila partnerica Igorja Vukovića, Štefica Vincek. Kmalu so podpisali pogodbo, po kateri so se dogovorili, da bo podjetje Vajda podjetju Eko Farm dostavilo prašiče in hrano, kooperant pa naj bi bil dolžan zanje skrbeti in jih vrniti podjetju, ko bodo dosegli 120 kilogramov. Dvanajstega maja so farmi v bližini Siska dostavili več kot 700 prašičkov.

Izginili brez sledu

»Naša politika je, da redno spremljamo kooperante, preverjamo stanje na kmetijah ter opravljamo veterinarske in sanitarne inšpekcije. V primeru gospoda Vukovića je bilo zmeraj vse v redu,« je povedal Simon. Sedmega avgusta pa se je Vuković nenadoma nehal javljati na telefon, a jim sprva to ni bilo sumljivo. Osmega avgusta je voznik kamiona do kmetije pripeljal hrano za prašiče, a je bila farma prazna. Izginilo je vseh 732 prašičev, skupaj z lastnikom in še enim zaposlenim. Po določenem času ji je uspelo na telefon dobiti Štefico Vincek, ki pa je dejala samo, da ne ve, kaj se je zgodilo.

Seveda so se takoj sprožili alarmi pri podjetju Vajda. Predstavniki so odšli do farme, kjer ni bilo nikogar, sosedje pa so jim povedali, da so pred nekaj dnevi videli, kako natovarjajo prašiče na kamione. Seveda se jim, glede na to, da pač gre za farmo prašičev, to ni zdelo nenavadno. Spet so poklicali Štefico Vincek, ki pa jim je dejala, da že več mesecev ni več skupaj z Vukovićem in da ne ve, kaj se dogaja z njim. Osmega avgusta so pri podjetju Vajda prijavili krajo. Pojasnili so, da so jim na policiji dejali, da bodo primer preverili, a naj čim hitreje vložijo zahtevek za zavarovalnino. Vse kaže, da je šlo za dobro premišljeno prevaro: podjetje je plačalo za vzgojo prašičev, ti pa so nato najverjetneje končali na črnem trgu.