Podprli svojega predsednika

Venezuela obsodila Trumpove grožnje

K.A./STA
12. 8. 2017, 18.23
Posodobljeno: 12. 8. 2017, 18.25
Deli članek:

Venezuelska ustavodajna skupščina je izrekla podporo socialističnemu predsedniku Nicolasu Maduru, ki se sooča z grožnjami ameriškega kolega Donalda Trumpa

STA
Venezuelska ustavodajna skupščina

"Zavračamo strahopetne, nesramne in nizkotne grožnje" Trumpa proti "sveti suverenosti Venezuele", je na Twitterju zapisala predsednica skupščine Delcy Rodriguez.

Kot je še dodala Rodriguezova, se bo vseh 545 članov skupščine pridružilo Maduru "pri obrambi" države, zapis na spletnem družbenem omrežju povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Prav volitve v ustavodajno skupščino, ki jih je opozicija označila za Madurov poskus vzpostavitve komunistične diktature, so močno ohladile odnose med Caracasom in Washingtonom. Trump je tako v petek novinarjem dejal, da imajo ZDA "veliko opcij za Venezuelo", ob tem pa izrecno ni želel izključiti niti možnosti vojaškega posredovanja.

Nepričakovana izjava je šokirala Venezuelo. Obrambni minister Vladimir Padrino jo je označil za "noro dejanje" in poudaril, da bo v primeru tuje agresije venezuelska vojska vodila obrambo "interesov in suverenosti naše ljubljene Venezuele".

Konec julija so ZDA uvedle sankcije neposredno proti Maduru, ki so ga označile za diktatorja. Sankcije, uperjene proti aktualnemu voditelju države, so izredna redkost.

Maduro je želel v telefonskem pogovoru v petek govoriti s Trumpom, a je slednji to zavrnil, so sporočili z Bele hiše.

Venezuela je v najhujši politični krizi zadnjih desetletij. Štirje meseci protestov so terjali več kot 125 življenj, Maduro pa ostaja gluh tako za domače kot za tuje pozive k umiku, še dodaja AFP.