Bruselj

Izredno srečanje zaradi razmer v Severni Koreji

K.A./STA
12. 8. 2017, 17.48
Posodobljeno: 12. 8. 2017, 17.50
Deli članek:

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini je za ponedeljek sklicala izredno srečanje političnega in varnostnega odbora EU na temo Severne Koreje.

STA
Voditelj Severne Koreje Kim Jong Un

Tema pogovorov bodo "možni prihodnji koraki" v zvezi s situacijo v tej državi, navaja petkovo sporočilo za javnost, objavljeno na spletni strani predstavnice.

Politični in varnostni odbor sestavljajo veleposlaniki držav članic EU v Bruslju. Prva prihodnja redna seja odbora je sicer napovedana za 31. avgust, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Do sklica srečanja prihaja po najnovejših raketnih testih Pjongjanga, pa tudi zaostrovanju retorike med ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in severnokorejskim režimom.

Severna Koreja je tako nazadnje zagrozila, da bo rakete poslala v smeri ameriškega čezmorskega teritorija, otoka Guam, kjer se nahaja pomembno ameriško vojaško oporišče. Trump je pred tem Pjongjangu zagrozil z "ognjem in gnevom", kot ga svet še ni videl.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes že posvaril pred "zaostrovanjem napetosti" glede Severne Koreje. Britanski zunanji minister Boris Johnson pa je za zaostritev odnosov med ZDA in Severno Korejo obtožil Pjongjang in dodal, da poziva k diplomatskemu koncu krize.