Dokumenti razkrivajo ...

Umazano: Monsanto namenoma uporabljal toksično snov

T.L.
10. 8. 2017, 10.00
Posodobljeno: 10. 8. 2017, 10.26
Deli članek:

Korporacija bi si danes rada "oprala roke", čeprav so najmanj osem let pred prepovedjo uporabe spojine že vedeli, kako strupena je. Odločili so se, da "skrivnost" zadržijo v internih dokumentih.

Profimedia
V Monsantu danes trdijo, da niso odgovorni za onesnaženje okolja s spojino PCB.

Poliklorirani bifenili (PCB) so umetne organske spojine iz skupine kloriranih cikličnih ogljikovodikov. So ksenobiotiki in ena najbolj toksičnih snovi, kar jih je ustvaril človek, je na kratko spojina opisana na Wikipediji. Gre za tekočino rumenkaste barve z zelo karakterističnim in neugodnim vonjem, ki draži sluznico grla, nosu in oči ter je dokazano kancerogena in povezana z nevrološkimi motnjami ter neplodnostjo. PCB so nekdaj uporabljali v proizvodnji televizorjev, hladilnikov in drugih plastičnih izdelkov, njegova uporaba je v Evropi prepovedana približno 30 let. 

Vedeli so, da je škodljiva in z njo služili še naprej 

Družba Monsanto je bila v obdobju 1930 do 1977 glavni ameriški proizvajalec kemičnih snovi.

In to toksično spojino so v družbi Monsanto uporabljali tudi, ko so že poznali lastnosti spojine na zdravje človeka in okolje. Približno 20.000 dokumentov razkriva, da so spojino uporabljali še najmanj osem let po razkritju škodljivih posledic uporabe PCB na zdravje človeka in okolja. Dokumente so zdaj zbrali pod okriljem projekta Poison Papers in obsegajo dokumentacijo, ki je bila pridobljena iz arhivov, s strani ragulatorjev, iz sodnih postopkov, iz rok znanstvenikov in drugih. Iz dokumentov je jasno, da so v Monsantu, s sedežem v Missouriju, odkrito razpravljali o okoljskih in zdravstvenih učinkih spojine PCB.

"Če se bo izkazalo, da so dokumenti avtentični, bodo le-ti potrdili, da je Monsanto - kljub vedenju, da je PCB škodljiv okolju - nadaljeval s prodajo. Poznali so nevarnosti in jih skrivali pred javnostjo z namenom ustvarjanja dobička," je dejal Bill Sherman, pomočnik generalnega tožilca za zvezno državo Washington, ki toži korporacijo. Sicer pa je pravne postopke zoper Monsanto sprožilo več ameriški mest (Seattle, San Diego in San Jose). 

Profimedia
Korporaciji očitajo, da v borbi za dobiček zanemarja zdravje ljudi.

Za postopno opuščanje proizvodnje

PCB ni biorazgradljiv in ga je še vedno mogoče najti v vodi in zemlji po vsem svetu.

Lani so evropski raziskovalci poročali, da so v kitih in delfinih našli zaskrbljujoče visoke ravni spojine PCB. Spojine, ki je že desetletja prepovedana ...

Že notranji dokument družbe iz leta 1969 priznava, da nastaja škoda v okolju zaradi onesnaženja s PCB in da dokazi brez dvoma kažejo na obstojnost teh spojin in njihovo prisotnost v okolju.

"Tožbe so možne ... stranke, ki so uporabljale izdelke, niso bile uradno obveščene o učinkih, te informacije pa niso niti navedene na etiketah izdelkov," je zapisano v oceni, s katero je razpolagal Monsanto. Ob koncu dokumenta je avtor Monsantu predlagal tri rešitve: da ne stori nič, prekine proizvodnjo ali da "odgovorno" in postopno opušča proizvodnjo. In za slednjo rešitev se je očitno odločil Monsanto. 

Sherman pravi: "Monsanto se je odločil za dobiček in ne za ohranjanje zdravja in okolja." Kljub dokazom o škodljivosti, s katerimi je v internih dokumentih razpolagal Monsanto, so nasprotovali vladnim ugotovitvam o strupenosti spojine in zahtevali, da vlada potrdi strupenost spojine na posameznih primerih.   

V Monsantu danes trdijo, da so prostovoljno opustili proizvodnjo in prodajo PCB še pred kakršnimi koli zakonodajnimi zahtevami. Dodajajo, da je bila tedaj uporaba spojine še dovoljena in da zato niso odgovorni za osnesnaženje, ki so ga povzročili tisti, ki so uporabljali in izpuščali PCB v okolje.