Gorenjska avtocesta

Voznika in otroka vrglo iz avta

G.G.
10. 8. 2017, 10.06
Posodobljeno: 10. 8. 2017, 12.26
Deli članek:

Nesreča na gorenjski avtocesti bi se lahko končala huje, kot se je.

PU Kranj
Huje poškodovana je bila le pločevina.

Voznik osebnega vozila je okoli 3. ure ponoči trčil v obvestilno tablo pri Lipcah. Po trku sta voznik in otrok padla iz avta in se na srečo le lažje poškodovala, poroča Policijska uprava Kranj, ki še dodaja, da voznik ni uporabljal varnostnega pasu, otrok pa ne t.i. zadrževalnega sistema.

Policija zato opozarja na obvezno uporabo varnostnih pasov in zadrževalnih sistemov. Oboji pri pravilni uporabi rešujejo življenja v primeru nesreč in so zelo učinkoviti pri preprečevanju telesnih poškodb v nesrečah. Varnostni pas bistveno blaži predvsem posledice pri direktnih trkih in pri prevrnitvah ali pri kotaljenju vozil. Za poškodbe nepripetega udeleženca, sploh otroka, pa je dovolj že trk pri zelo nizki hitrosti.

Tveganje za udeležence v tej nesreči bi lahko predstavljala tudi prtljaga, ki je bila nameščena v prtljažniku. V kolikor pride do prometne nesreče ali nenadnega zaviranja lahko namreč v primeru nepravilno nameščene oziroma nepritrjene prtljage kosi poletijo po avtomobilu in resno poškodujejo udeležence v vozilu. Zato naj bo pravilno naložena in pritrjena, da se to tveganje prepreči.