Nad povprečjem

Raziskava: Slovenci si počitnice lahko privoščimo, Hrvati ne

B.K.
31. 7. 2017, 12.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Občuten del državljanov držav članic Evropske unije si ne more privoščiti enotedenskih počitnic, kaže danes objavljena raziskava evropskega statističnega urada Eurostat.

Profimedia
Najbolje gre Švedom, najslabše Romunom.

V danes objavljeni Eurostatovi raziskavi o počitnicah je moč razbrati, da je prebivalec Slovenije relativno na dobrem v primerjavi z državljanom Romunije ali Hrvaške.

Slovenija je med državami članicami namreč na 10. mestu, ko gre za možnost enotedenskega dopusta. 73 odstotkov prebivalcev si namreč enotedenski dopust lahko privošči, kar je približno enak odstotek kot ga imajo Belgija, Velika Britanija in Češka.

Eurostat
Vsak tretji prebivalec EU si enotedenskega dopusta ne more privoščiti.

Glede na izsledke raziskave si sicer približno 33 odstotkov prebivalcev EU enotedenskih počitnic ne more privoščiti, najslabše pa gre v tem oziru državljanom Romunije, kjer na enotedenski dopust ne more oditi dobrih 66 odstotkov prebivalcev, Hrvaške (63 odstotkov) in Bolgarije (56 odstotkov).

Na lestvici vodi Švedska pred Luksemburgom in Dansko.

Eurostat sicer opaža trend izboljševanja na tem področju. Od leta 2011 si tako lahko v povprečju 5 odstotkov več ljudi privošči dopust.