Zastalo mu je srce

Prvi smrtna žrtev pri operaciji za povečanje penisa

S.R.
31. 7. 2017, 12.40
Posodobljeno: 3. 4. 2018, 14.09
Deli članek:

Na Švedskem poročajo o prvem primeru moškega, ki je življenje izgubil med operacijo za povečanje svojega "korenjaka."

Profimedia
Učinki spojin niso vidni le v maternici, vplivali bi lahko tudi na najstnike, opozarjajo raziskovalci.

Zdrav 30-letni moški, nezadovoljen s svojim »ponosom«, si je zaželel večje debeline in dolžine, zato se je odločil za operativni poseg, ki vključuje prenos maščobnega tkiva s trebuha na spolni organ. Plastični kirurgi so najprej opravili postopek »raztezanja«. Zarezali so v vez, ki erektilno tkivo veže na sramno kost. Nato so nameravali v njegov penis vbrizgati slabih 60 mililitrov maščobnih celic iz njegovega trebuha. Še preden jim je to uspelo, je 30-letnika izdalo srce. Srčni utrip se mu je nenadoma povečal, raven kisika v krvi je strmoglavila, znatno pa je padel tudi krvni tlak. Moški je doživel srčni napad. Zdravniki so ga nemudoma začeli oživljati, vendar je manj kot dve uri pozneje umrl.

Avtorji so v članku sicer navedli, da »povečanje in podaljšanje penisa velja za preprost in varen postopek,« vendar so opozorili, da so možnosti za zaplet večje v primeru hkratne izvedbe obeh postopkov.

Glede na poročilo, objavljeno v reviji Journal of Forensic Sciences, je bila za 30-letnika, ki je sicer trpel za blažjo obliko astme, ni pa v preteklosti imel nobenih drugih zdravstvenih težav, usodna maščobna embolija. Do tega pride, ko maščobno tkivo prodre v krvni obtok in nenadoma zamaši krvno žilo, navadno arterijo.

Čeprav je to prvi primer smrti, ki je bila posledica tovrstne operacije, strokovnjaki opozarjajo, da ta pogosto vodi do drugih resnih težav. »Gre za popolnoma neuporaben postopek, ki nikoli ni uspešen in ki povzroči iznakaženje, lahko pa te tudi ubije,« pravi urolog Tobias Kohler iz klinike Mayo v Rochesteru. Kohler dodaja, da lahko ta operacija poleg iznakaženja povzroči tudi trajno erektilno disfunkcijo, torej impotenco, ali še kaj hujšega. Tveganja so tako prevelika, pacienti pa so nad rezultati večinoma razočarani.

Obstaja še ena težava, ki jo je opisal profesor Kevan Wylie, sicer svetovalec na področju spolne medicine. Po njegovih besedah je težava pri vbrizgavanju maščobe ta, da jo telo sčasoma ponovno absorbira, zaradi česar se lahko korenjak vrne v prvotno "žalostno" stanje. Wylie dodaja tudi, da je z operacijo penis v povprečju mogoče povečati za dva centimetra, toda še to le v mlahavem stanju, medtem ko ud med erekcijo ne bo nič daljši. Poleg tega korenjak v nabreklem stanju ne bo več tako »pokončen«, kot je bil pred operacijo, saj mu opore ne nudi več prerezana vez, s katero je bil pričvrščen na sramno kost. Veliko moških, ki se odločijo za ta poseg, je nad zmanjšanjem oziroma izgubo kota, pod katerim se bohoti nabrekel ud, močno razočaranih, pravi.