Na pomoč

Ste v pregretem vozilu opazili žival? Tovrstno ukrepanje vas lahko drago stane

J.P.
31. 7. 2017, 11.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Letošnji četrti vročinski val že kaže zobe. Temperature bodo pogosto presegale 35 stopinj Celzija, napoveduje Agencija RS za okolje (Arso).

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Kaj pravi zakonodaja

Izpostavljanje živali ognju, vročim, jedkim ali strupenim sredstvom ter drugim fizikalnim ali kemičnim učinkom v nasprotju z določbami tega zakona je prepovedano ravnanje (Zakon o zaščiti živali; Ur.l.RS, št. 38/13, UPB-3), če žival zaradi tega pogine ali utrpi trajne zdravstvene posledice, se šteje da gre za mučenje živali, kar je kaznivo dejanje po 341. členu Kazenskega zakonika (Ur.l. RS, št. 50/12 UPB, 6/16 – popr., 54/15 in 38/16).

Hišnih živali ni dovoljeno puščati samih v oziroma na vozilih, razen če se zagotovi letnemu času primerno zračenje. Če zunanja temperatura v sončnem vremenu presega 20 °C, je potrebno poiskati za parkirano vozilo primerno senco, da temperatura v vozilu ne povzroči vročinskega udara pri živali v vozilu (Pravilnik o zaščiti hišnih živali; Ur.l.RS, št. 50/09, 89/14).

Najvišje dnevne temperature danes bodo od 29 do 35 stopinj Celzija, vročina pa se bo od današnjega dne dalje še stopnjevala. Arso je izdal opozorilo o toplotni obremenitvi, kateri pa niso izpostavljeni le ljudje.

V primeru podane skrajne sile

Če opazite, da je v pregretem parkiranem vozilu zaprta žival, o tem nemudoma obvestite policijo na interventno številko 113 oziroma Center za obveščanje na 112 ali Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Pri tem je zelo pomembno, da sporočite registrsko številko vozila, v katerem je žival zaprta.

Policija (če je prvi obveščen veterinar, ob prijavi vedno takoj vzpostavi kontakt s policijo) najprej poskuša vzpostaviti kontakt z lastnikom vozila oziroma s povezanimi osebami. V kolikor to ni mogoče, je policija tista, ki lahko v vozilo vstopi z uporabo sile. »Možnost, da bi zakonito oseba sama nasilno odprla vozilo, obstaja zgolj in izključno v primeru podane skrajne sile (32. člen KZ-1), ki pa jo je v vsakem konkretnem primeru potrebno razlagati širše. V kolikor skrajna sila ni podana (ali ugotovljena), je posameznik lahko odgovoren za storitev kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari po 220. členu KZ-1,« so sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in dodali, da obveščanje zavetišč ali društev za zaščito živali zgolj podaljša reakcijski čas.