Sankcije

Konec pogovorov o Severni Koreji, čas za dejanja

B.K.
31. 7. 2017, 10.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Ameriška veleposlanka pri Združenih narodih Nikki Haley je pozvala Kitajsko naj se odzove na nedavne severnokorejske raketne teste.

Reuters
Raketa Pukguksong 2.

Združene države Amerike se ne bodo več le pogovarjale o Severni Koreji, Kitajska pa naj se odloči, ali bo podprla sankcije Združenih narodov proti tej azijski državi, je v nedeljo dejala ameriška veleposlanka pri ZN Nikki Haley. Poziv prihaja po drugem testu domnevno medcelinske balistične rakete, ki ga je Severna Koreja izvedla ta mesec, poroča katarska televizija Aljazeera.

“Kitajska se mora odločiti ali je končno pripravljena storiti ta pomemben korak. Čas pogovorov je konec,” je dejala Haley. Peking se na poziv še ni odzval.

ZDA so v odgovor na petkov severnokorejski test opravile opozorilni prelet dveh bombnikov B1-B v južnokorejskem zračnem prostoru.

Reuters
Ameriška bombnika B-1B in japonski lovec F-2 med vojaškimi vajami nad Korejskim polotokom.

Medtem je japonski premier Šinzo Abe dejal, da je po telefonu govoril z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, ki mu je zagotovil, da bodo ZDA zaščitile japonsko javnost. Strinjala sta se tudi, da je potrebno nadaljnje ukrepanje proti Severni Koreji.

Razmerje sil v ZN je trenutno nenaklonjeno sankcijam proti Severni Koreji, saj naj bi se Rusija in Kitajska glede sankcij strinjali le v primeru testov raket dolgega dosega ali testov jedrskih izstrelkov.

A rusko obrambno ministrstvo je v petek izjavilo, da njihovi podatki kažejo na to, da naj bi Severna Koreja testirala raketo srednjega in ne dolgega dosega.

ZDA sicer predlagajo sankcije v obliki omejitev dobave nafte za severnokorejsko vojsko, povečanje omejitev zračnega in pomorskega prometa ter finančne sankcije za višje uradnike severnokorejskega režima.