Bitka za Rako

Med reševanjem civilistov ubiti štirje otroci

B.K.
31. 7. 2017, 09.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Spopadi med Sirskimi demokratičnimi silami (SDF), ki jih podpira koalicija pod vodstvom ZDA in borci Islamske države v sirskem mestu Raka, se stopnjujejo.

Reuters
Borca SDF V Raki.

Sirske demokratične sile (SDF) pod vodstvom kurdske milice YPG so v bitki za Rako, ki predstavlja de facto glavno mesto organizacije Islamska država v Siriji, sedaj vpletene v spopade v sedmih četrteh mesta.

Po podatkih kurdskega portala ANF naj bi tako ob koncu tedna v spopadih umrlo vsaj 29 borcev IS in dva borca SDF.

Medijski center SDF je sicer v nedeljo sporočil, da naj bi med poskusom evakuacije civilistov življenje izgubili tudi štirje otroci. 12 borcev posebnih enot SDF je namreč iz območij spopadov skušalo evakuirati skupino otrok, ko jih je presenetil samomorilski napadalec IS v avtomobilu, ki je zapeljal med otroke in se razstrelil. V eksplozijiji in posledični sprožitvi dveh min naj bi tako umrla dva pripadnika posebnih enot ter štirje otroci, ki sta jih borca nosila na ramenih, poroča sirska neodvisna tiskovna agencija ARA news.

Reuters
Borca SDF na uničenih ulicah Rake v Siriji.

“V spopadih je bilo ranjenih še osem preostalih borcev in sedem civilistov, nekateri so v kritičnem stanju. Spopadi se nadaljujejo po četrteh, posebne skupine pa skušajo osvoboditi civiliste ter umakniti ranjence in padle iz napadenih območij,” so še sporočili iz medijskega centra SDF.

Sirske demokratične sile (SDF) so sicer uspele vpasti v Nazlah Šehada, južno četrt Rake, kjer so osvobodili več ulic in stavb. Spopadi se nadaljujejo še v sedmih četrteh, po trditvah tiskovne predstavnice SDF Cihan Shekh Ahmed, pa sile SDF nadzorujejo že polovico ozemlja Rake.

Syria live map
Raka na dan 31. 7. 2017 (rumena: območja pod nadzorom SDF, črna: območja pod nadzorom IS).

14 izmed 24 mestnih četrti v mestu je do sedaj že popolnoma zapuščenih, vodstvo SDF pa predvideva, da bo v prihodnjih dveh tednih mesto skušalo zapustiti 70 odstotkov preostalih civilistov. Po ocehan SDF pod kontrolo IS še vedno ostaja med 10.000 in 25.000 civilistov.

Največjo nevarnost za borce Sirskih demokratičnih sil sicer predstavlja kompleksna mreža podzemnih rovov, ki jih je vzpostavila Islamska država ter veliko število islamističnih ostrostrelcev. Na nevarnost slednjih je dlje časa opozarjala tudi iraška vojska med osvobajanjem Mosula izpod kontrole IS.