Osamljena in izmučena

VIDEO: Po šestih dneh v prostranih gozdovih našli pogrešano 14-letno Jano

S.R.
31. 7. 2017, 09.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Po obsežni šestdnevni iskalni akciji, v kateri je sodelovalo več sto reševalcev in prostovoljcev, so v sibirski tajgi končno našli 14-letno Jano Tomačevo, ki se je izgubila med nabiranjem jagodičevja.

Youtube
Deklico so našli povsem izmučeno.

V divjini ruske regije Krasnojarsk so včeraj živo in zdravo našli 14-letno Jano Tomačevo, ki se je izgubila med nabiranjem jagodičevja in samcata preživela vse nevarnosti tega bujnega, a surovega območja, obdanega z obsežnimi gozdovi. Izgubila se je prejšnji ponedeljek, ko so njena mati in dve starejši sestri med nabiranjem ubrale drugo pot. Ker je ni bilo spregled niti zvečer, ko se je že stemnilo, je družina dogodek prijavila policiji.

»Izgubila se je v bližini vasi Čindat. Gre za precej odročno območje z gozdom, gostim kot zid,« je takrat dejal eden od reševalcev.

Iskalna akcija, v kateri je sodelovalo več kot 230 policistov, uslužbencev nacionalne garde, vojakov in prostovoljcev, je trajala skoraj teden dni. S pomočjo 17 vozil, helikopterja, dronov in žiroplana so morali preiskati več sto kvadratnih kilometrov gosto posejanega gozdnatega območja in bregov rek. »Trava je tako visoka, da osebe skoraj ni mogoče videti s površja, tudi če leži dva metra stran od tebe,« je dejala vodja skupine »Iskanje pogrešanih otrok«, ki je organizirala sodelovanje prostovoljnih enot. Iskanje so otežile tudi vremenske razmere, saj je prva dva dni deževalo, v blatu pa ji je bilo nemogoče slediti celo z iskalnimi psi.

Jana, ki so jo našli povsem izmučeno, je zdaj na varnem, po poročanju tiskovne predstavnice lokalnih oblasti pa jo bodo premestili v bolnišnico Krasnojarsku.

Čeprav je v tem ruskem prostranstvu letos zraslo zelo malo jagodičevja in gob, tla pa so bila preveč vlažna, da bi 14-letnica lahko zakurila ogenj, naj bi jo rešilo predvsem njeno poznavanje goznih sadežev. Poleg tega se je morala spopasti z roji komarjev, mušic in drugih nadlog ter se izogniti številnim medvedom, ki pogosto hlačajo na tem območju.