Zaplet

Evropska unija nasportuje novim ameriškim sankcijam proti Rusiji

B.K.
24. 7. 2017, 13.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Po tem, ko so ameriški republikanci in demokrati dosegli dogovor o novih sankcijah proti Rusiji, so voditelji Evropske unije izrazili nezadovoljstvo z novimi sankcijami in skrb zaradi omejevanja evropske energijske politike.

Reuters

Evropska komisija je v izjavi za javnost opozorila na možne široke nenačrtovane posledice,« ki bodo vplivale predvsem na evropsko energijsko politiko.

Nemčija je ZDA že opozorila, da bo uvedla kontra-sankcije, če bodo sankcionirana nemška podjetja, ki so vpletena v gradnjo baltskega plinovoda za ruski plin.

Evropska komisija je v izjavi poudarila pomembnost usklajene politike sankcij, za vpliv na rusko vpletenost v ukrajinsko krizo. »Enotnost je zagotovilo za učinkovitost in kredibilnost naših ukrepov,« so zapisali. »Skrbi nas, da bodo imeli ukrepi, ki jih je predlagal kongres ZDA, nenačrtovane posledice, ne le ko pride do čezatlantskega/G7 povezovanja ampak tudi na gospodarske interese ter interese enrgijske varnosti Evropske unije.«

Pred torkovim glasovanjem v Predstavniškem domu ameriškega kongresa, so v komisiji podali še opozorilo: »Pozivamo ameriške oblasti, da se s svojimi partnerji, vključno z EU, pogovorijo in zagotovijo koordinacijo, da se tako izognemo nepričakovanim posledicam zaradi predlaganih ukrepov.«