Supervojaki

Ameriška vojska bo vojakom vstavljala čipe

uk
14. 7. 2017, 07.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Ameriška agencija za napredne obrambne analize (Darpa) ima nove načrte, ki marsikomu naježijo kožo. Zdaj namreč želijo s čipi ustvariti nekakšne superljudi oziroma supervojake.

Arhiv časopisa Svet24
Lahko bi šlo tudi za napravice, ki bi jih totalitarni režimi uporabili za nadzor množic. Njihov končni cilj je najverjetneje ustvariti supervojaka, ki bi bil izjemno nevarno orožje

(Darpa) je zadolžena za razvoj novih vojaških tehnologij. V preteklosti so izdelovali nove vojaške robote, letala in tako naprej, zdaj pa bi radi človeške možgane združili z računalniki.

Možnost, da bi povezali možgane in računalnike, buri človeško domišljijo že vse od izuma računalnikov, in vse kaže, da bo to kmalu postala stvarnost. Ameriška vojska je namreč Darpi odobrila 65 milijonov dolarjev za program, s katerim bodo izdelali tako imenovani možganski čip, ki bo omogočal povezavo z računalnikom. Pri Darpi so dejali, da bo takšen čip njihove vojake oskrbel s superčutili, lahko pa bo tudi pomagal ljudem s slepoto, paralizo in tako naprej.

Digitalni svetovi

Cilj čipa je, da bo osebi omogočil natančno komunikacijo z digitalnim svetom. Čip naj bi izdelalo šest skupin znotraj Darpe. Štiri se bodo ukvarjale z vidom, dve pa se bodo osredotočile na govor in sluh. Čeprav lahko s projektom dobimo ogromno znanstvenih in medicinskih napredovanj, pa je seveda velika možnost zlorab. Neposredna povezava z virtualnim svetom bi lahko dala vojakom (seveda tudi drugim ljudem) tako rekoč supermoči.

Lutke

Obstajala bi tudi možnost, da bi osebo s čipom lahko nadzirali prek računalnika, ne le brali njegovih misli, ampak dejansko nadzirali kot robota. Tako kot v filmu Matrica bi lahko osebo zaprli v virtualni svet in morda se sploh ne bi zavedala, da ni v realnosti. Poleg tega bi teoretično lahko kdo, ki bi vdrl v takšen čip, spremenil osebnost posameznika. Pri Darpi sicer vseskozi poudarjajo, da bo čip namenjen zdravljenju, a jim verjame le malokdo.

Ni vse tako črno

A seveda v teh primerih govorimo o najbolj črnih scenarijih. Poleg tega nikakor ne moremo reči, da bo ameriškim znanstvenikom sploh uspelo povezati možgane z računalnikom. To namreč ni ravno preprosto, saj trenutno niti ne razumemo, kako natanko možgani sploh delujejo. A dejstvo je, da Darpa zagotovo ne bi dobila denarja, če to ne bi bilo mogoče.