Na poti

VIDEO: Trumpova roka obvisela v zraku, v bran ženi poljski predsednik

T.L.
7. 7. 2017, 09.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Pred Trumpom srečanje s Putinom, obisk na Poljskem še vedno odmeva.

Reuters
Nova zadrega na odru ob rokovanju.

Oči svetovnem politike bodo danes uprte v nemški Hamburg, kjer poteka zasedanja skupine G20 in kjer se bosta ob robu zasedanja prvič iz oči v oči pogledala tudi ameriški predsednik Donald Trump in njegov ruski kolega Vladimir Putin. O čem bo tekla beseda na srečanju, je nemogoče napovedati, saj tako Bela hiša kot Kremelj vsebine oziroma tem, o katerih naj bi govorila predsednika, nista javno obelodanila. Poleg tega pa je že v preteklih srečanjih Trump jasno pokazal, da zna biti nepredvidljiv in je govoril tudi o temah, ki nikakor niso bile načrtovane. 

Trump se je v četrtek po prihodu v Hamburg, kjer je ostal brez hotelske sobe, saj se očitno njegova ekipa ni pravočasno lotila postopka rezervacij primernih hotelskih sob, v hamburškem hotelu Hotel Atlantic Kempinski srečal na neformalnem pogovoru z gostiteljico zasedanja G20, kanclerko Angelo Merkel

Trump je sicer med obiskom na Poljskem večkrat kritično okrcal Rusijo, beseda je nanesla tudi na morebitno vpletenost v ameriške predsedniške volitve. Trump ni želel razkriti, ali bo o tem z ruskim voditeljem tudi spregovoril za zaprtimi vrati. Poljsko, ki z Rusijo ne goji najbolj zglednih odnosov, pa je v času obiska večkrat pohvalil kot odlično ameriško zaveznico. 

Prekinjena tradicija in razočaranje med poljskimi Judi

Kljub temu, da sta zakonca Trump Poljsko zapustila, pa še vedno odmevata dve zgodbi: prva je povezana s poljskimi Judi, ki so bili zelo razočarani, da se med obiskom Trump ni poklonil ob spomeniku junakom varšavskega geta, ki simbolizira odpor Judov do nacistične oblasti leta 1943. Ob obisku Poljske so po padcu komunizma leta 1989 to storili vsi Trumpovi predhodniki in njihovi podpredsedniki, so razočarano sporočil iz skupnosti poljskih Judov. Potem, ko so poljski Judje izrazili svoje razočaranje, pa je Bela hiša sporočila, da se bo spominu junakov poklonila Ivanka Trump, kar se je nato tudi zgodilo.

V nočnih urah poljski predsednik v bran ženi

Ni prvič, da so ob državniških srečanjih v središču pozornosti tudi Trumpova rokovanja, in Poljska ni bila izjema. Velik hit na družbenih omrežjih je tako v četrtek postalo rokovanje zakoncev Trump z zakoncema Duda. Pred Trumpovim govorom zbrani množici se je žena poljskega predsednika Agata Kornhauser-Duda rokovala s Trumpom, nato pa sta se zakonska para pripravila za fotografiranje. Po koncu fotografiranja pa je Trump segel po iztegnjeni roki žene poljskega predsednika, saj je predvideval, da se želi rokovati z njim. Njegova dlan pa je obvisela v zraku, saj se je Agata Kornhauser-Duda želela rokovati z Melanio. Trump pred številnimi fotografskimi in televizijskimi kamerami ni mogel skriti presenečenega pogleda, ko je dojel, da je "izpadel iz igre", žena poljskega predsednika pa je hitro dojela zadrego in se je takoj po rokovanju z Melanio obrnila do Trumpa in se z njim še enkrat rokovala.

Zaradi velikega odziva, ki ga je posnetek sprožil na svetovnem spletu, se je ponoči na twitterju oglasil sam poljski predsednik in se postavil v bran ženi. Zapisal je, da se je njegova žena - kljub nekaterim presenetljivim poročilom - po odličnem obisku rokovala z zakoncema Trump. In po "trumpovsko" pristavil, da se je potrebno boriti proti lažnim novicam.