Papirnati tiger

Odstopil direktor vladnega urada za etiko

S.R./STA
7. 7. 2017, 07.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Direktor ameriškega vladnega urada za etiko Walter Shaub je v četrtek predsedniku Donaldu Trumpu poslal odstopno izjavo, ki jo je objavil tudi na družbenih medijih.

Profimedia
Trump se ravna po načelu, če kaj ni prepovedano, je zanj dovoljeno.

Walterja Shauba je leta 2013 za petletni mandat na položaj imenoval predsednik Barack Obama, poslavlja pa se, ker je ugotovil, da je njegov urad papirnati tiger.

Shaub je v začetku leta pozval Donalda Trumpa, naj se odpove vsem deležem v svojem poslovnem imperiju. Trump je posle predal sinovoma, vendar obdržal deleže in Shaub je to označil za povsem nezadostno. Zgodilo se ni nič, ker urad za vladno etiko nima moči za uveljavitev svojih mnenj ali sklepov. Pri prejšnjih predsednikih ZDA so sicer opozorila zalegla.

Trump je doslej že večkrat pokazal, da bo postopal po svoje v okviru zakonodaje po načelu, če kaj ni prepovedano, je zanj dovoljeno. Shaub opozarja, da imajo Američani pravico vedeti, kakšna je motivacija njihovih voditeljev oziroma ali so vmes tudi osebni finančni interesi. Zatrdil je, da ne ve, kakšna je motivacija Trumpa in njegove družine, vendar pa to ni pomembno, ker je že sam videz ali sum profitiranja s položajem predsednika ZDA enak realnosti.

Shaub je povedal, da ni bilo nobenega pritiska za njegov odstop, za katerega se je odločil sam. V odstopni izjavi je pohvalil urad za vladno etiko, ki je zavezan zaščiti načela, da mora javna služba uživati javno zaupanje in zahteva, da so javni uslužbenci zvesti ustavi, zakonom in načelom, ne pa osebni koristi. Preselil se bo na položaj direktorja za etiko pri neprofitnemu pravnemu centru za kampanje in upa, da bo lahko na tem položaju naredil več kot v Trumpovi vladi.