Evrointegracije

Merkel za francosko-nemško Evropo in odmik od ZDA

B.K.
29. 6. 2017, 12.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Nemčija se reorientira stran od Združenih držav Amerike in Velike Britanije in proti Franciji. Nemška kanclerka Angela Merkel je bila glede tega jasna v svojem nagovoru nemškemu parlamentu, pred vrhom G20, ki se bo v Hamburgu odvil prihodnji teden.

Reuters
Angela Merkel

Nemčija in Francija bosta prevzeli vodilni vlogi v vodenju Evropske unije, Evropa pa mora prevzeti pomembnejšo vlogo v vodenju sveta, povzema nagovor Angele Merkel nemški portal DW.

Med poročilom o vrhu EU prejšnji konec tedna je Merklova dejala, da se je s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom pogovarjala o “srednjeročnem planu za poglabljanje Evropske unije in evrooobmočja.” Dodala je, da so interesi Nemčije in Francije integralno povezani. Ob tem je poudarila, da je “naša prioriteta, da pripravimo svojo lastno prihodnost, neodvisno od Brexita.”

Nemška kanclerka je prav tako opozorila, da mora Evropa, glede na trenutne tenzije z Združenimi državami Amerike, nase prevzeti večjo odgovornost za svojo prihodnost. “Evropa nima druge možnosti kot da vzame svojo usodo v svoje roke,” je še dejala.