Kaj vidi in koliko sliši?

Je umora obtoženi starec sposoben spremljati obravnavo?

G.G./STA
29. 6. 2017, 11.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

87-letni Ivan Grobin, ki je obtožen umora svoje partnerice, še vedno trdi, da ne vidi in sliši, čeprav je otorinolaringol potrdil, da je priletni možakar sposoben spremljati in sodelovati na obravnavah.

STA
Ivan Grobin spet ni slišal sodnice.

Sodišče je kar dvakrat neuspešno skušalo izpeljati predobravnavni narok, saj je obdolženi Ivan Grobin obakrat trdil, da nič ne vidi in ne sliši. Vendar je v izvedenskem mnenju, ki ga je Rotova danes prebrala, zapisano, da se kljub večmesečnem bivanju na forenzični psihiatriji njegovo klinično stanje ni moglo toliko poslabšati, da Grobin ne bi bil več sposoben slišati.

Ko je sodnica Grobinu pojasnila, da izvedenec France Cundrič meni, da lahko sodeluje na obravnavah, je ta tudi danes odkimaval, kot da ničesar ne sliši. Rotova se je zato odločila, da bo njegovo ravnanje razumela, kot da se ne želi izreči o krivdi na predobravnavnem naroku, zato je slednjega končala in za 20. julij razpisala začetek glavne obravnave.

Posledice zdravljenja na psihiatriji?

Grobinov zagovornik po uradni dolžnosti Tomaž Žiger je nato predlagal še dopolnitev izvedenskega mnenja psihiatrične stroke, ki naj pokaže, ali ni štirimesečno zdravljenje na psihiatriji vendarle pustilo kakšnih posledic pri obdolženem in ali je resnično sposoben spremljati sojenje.

Ob tem je predlagal še sodelovanje izvedenca balistične stroke in zaslišanje Grobinovega sina, pa tudi neposredno zaslišanje izvedenca psihiatrične stroke. Tožilec Darko Simonič je nasprotoval dodatnim pregledom in zdravstvenim ocenam, saj da glede na dosedanje mnenje in zdravstveno dokumentacijo za kaj takega po njegovem mnenju ni razlogov.

Do tragedije je prišlo konec januarja v mariborskem stanovanjskem bloku, kjer naj bi obdolženi zvečer zaradi spora glede nepremičnine ustrelil 70-letno zunajzakonsko partnerico, nato pa je skušal soditi še sebi. Po strelu nase je izgubil zavest, šele naslednji dan zjutraj pa je sam poklical policiste. Ob prihodu reševalcev je bila živa tudi njegova žrtev, ki pa je kljub zdravniški pomoči pozneje umrla.