Neumnost

Vlada nosečkam: izogibajte se mesa, jajc in misli na seks

B.K.
20. 6. 2017, 10.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Indijska vlada v posebnih knjižicah nosečnicam svetuje, naj se izogibajo mesa, jajc in pohotnih misli.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Zdravniki pravijo, da je nasvet nesmiseln in nevaren, saj je zdravje mater v Indiji na že tako nizkem nivoju. Ženske so pogosto zadnje v skupnosti, ki dobijo hrano ali zdravstveno oskrbo, poroča britanski časnik The Guardian.

Podhranjenost in pomanjkanje železa sta sicer ključna dejavnika zakaj ima Indija eno izmed najvišjih stopenj smrtnosti mater na svetu. “Vlada razpečuje neznanstvene in iracionalne nasvete, namesto da bi revnim nosečnicam zagotovila hranljivo, visoko beljakovinsko prehrano,” je do vladne politike kritičen ginekolog Arun Gadre, ki deluje na podeželjskih območjih v okolici mesta Puna.

Vladna knjižica, naslovljena 'Skrb za mater in otroke', v svojih razlagah temelji na religijskih dogmah, popolnoma pa ignorira široko sprejete in medicinsko dokazane trditve, da imajo nosečnice koristi od beljakovin ter, da lahko brez tveganja prakticirajo spolnost, so kritični indijski zdravniki. Med drugim v knjižici piše tudi, da morajo matere med nosečnostjo opazovati fotografije otrok, kar naj bi pomagalo pri razvoju njihovega ploda.

Ministrstvo za tradicionalno medicino, ki je sodelovalo pri pripravi knjižice sicer trdi, da je v njej vsebovano znanje zbrano skozi več stoletij. »V knjižici so na kupu zbrana relevantna dejstva iz klinične prakse na področjih joge in naturopatije,« je dejal minister za tradicionalno medicino Šripad Naik.

Nevarnost takšnih uradnih nasvetov se pokaže šele, ko vzamemo v obzir zdravstveno stanje v tej južnoazijski državi. Od 1,3 milijarde prebivalcev Indije jih kar tretjina živi z manj kot 2 dolarjema dnevno, mnogo jih zaužije le en obrok v dnevu, ženske pa svoje obroke večkrat prepustijo lačnim otrokom. Podhranjenost mater nato rezultira v podhranjenih novorojenčkih, ki ostanejo pritlikavi, saj se nikoli ne razvijejo do normalne višine in teže. Po podatkih Unicefa je pritlikavih kar polovica indijskih otrok mlajših od 5 let.