KJe bo počival

Boj za posmrtne ostanke Nikole Tesle

B.K.
5. 6. 2017, 10.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Samoorganizirana skupina nasportuje načrtom Srbske pravoslavne cerkve za premestitev posmrtnih ostankov Nikole Tesle.

Wikipedija
Nikola Tesla

Srbska pravoslavna cerkev, ki se že leta bori za premestitev žare s posmrtnimi ostanki srbskega izumitelja in znanstvenka Nikole Tesle, iz Muzeja Nikole Tesle v cerkev svetega Save, je znova zagnala svojo kampanjo. Tej nasprotuje samoorganizirana skupina, ki se je poimenovala “Pustite Teslo pri miru”.

“Vedno bomo tukaj, da bi ubranili želje Tesle in njegovih dedičev, ki želijo, da je pokopan v muzeju,” je za portal BalkanInsight povedal eden izmed članov skupine Marko Marjanović.

Srbska pravoslavna cerkev sicer še vedno vztraja pri premestitvi, trenutno lokacijo žare pa je označila za sramotno. “Cerkveni svet meni, da tuzemni ostanki srbskega in svetovnega velikana Nikole Tesle ne sodijo k muzejskim eksponatom – to dejstvo je edinstven precendent in sramota,” piše Cerkev v nedavnem sporočilu za javnost.

A Marjanović cerkvenim dostojanstvenikom očita, da želijo Tesline ostanke premestiti predvsem zato, da bi s tem turistično promovirali katedralo svetega Save. “Pravijo, da Tesla ne bi smel biti del muzejske razstave, a oni bi ga spremenili v del turistične razstave. Želijo si ga prisvojiti, a Tesla pripada celemu svetu.”

Žara s pepelom izumitelja se v muzeju nahaja od leta 1957, na željo Teslinih sorodnikov.

Wikipedia
Kroglasta žara s posmrtnimi ostanki izumitelja se nahaja v Muzeju Nikole Tesle v Beogradu.