Gledanje v hrbet

Kritično: novo dno za Cerarjevo SMC

T.L./STA
5. 6. 2017, 09.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Največja vladna stranka SMC je šele na petem mestu med strankami in s podporo, ki je padla na 5,4 odstotka.

Bobo

Junijska javnomnenjska raziskava časnika Delo kaže velik porast podpore opozicijskima strankama SDS in NSi, obe sta dosegli najvišji delež podpore v zadnjem letu. Največji vladni stranki SMC pa je podpora padla na 5,4 odstotka, s čimer je dosegla novo dno.

Stranka SDS se je po tokratni anketi časnika Delo močno utrdila na prvem mestu, in sicer s 17,9-odstotno podporo. Sledi ji SD, ki bi jo volilo 13,6 odstotka anketiranih. Tretje mesto tokrat zaseda NSi z 9,7-odstotno podporo, četrto pa ZL z 8,6-odstotno podporo.

Vladna SMC bi volilo le še 5,4 odstotka vprašanih, podpora pa je padla tudi DeSUS, ki ima 3,5-odstotno podporo. Sledi stranka Glas za otroke in družine s triodstotno podporo.

Ta mesec je nekoliko padla tudi podpora vladi. Medtem ko je odstotke podpornikov nespremenjen, pri desetih odstotkih, pa je nepodpornikov malo manj kot polovica. Srednjo oceno pa je vladi dalo skoraj 40 odstotkov vprašanih.

Spletno in telefonsko anketo je na vzorcu 1000 anketirancev med 30. majem in 2. junijem opravil oddelek za tržne raziskave Dela Stik.