Imena

Macron podal roko zmernemu poslancu desnice

M.K./STA
15. 5. 2017, 15.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Novi francoski predsednik Emmanuel Macron je za premierja imenoval malo znanega poslanca desne Republikanske stranke Edouarda Philippa.

Profimedia
46-letni župan pristaniškega mesta Le Havre je novi predsednik francoske vlade.

Philippe prihaja iz zmernega krila Republikanske stranke in velja za pragmatičnega politika. Tako kot 39-letni Marcron je tudi Philippe obiskoval elitno šolo za visoke javne uslužbence in kovnico bodočih voditeljev države ENA. Zunaj domačega Le Havra je malo znan, politično kariero je začel pri socialistih, nato pa prestopil h konservativcem.

Oče treh otrok je župan Le Havra od leta 2010, v parlament je bil izvoljen leta 2012. Lani je sodeloval v kampanji Alaina Juppeja za predsedniško nominacijo francoske desnice.

Macron bo danes, dan po slovesnem prevzemu položaja, odpotoval v Berlin na pogovore z nemško kanclerko Angelo Merkel. Voditelja naj bi na srečanju začrtala obrise prihodnjega sodelovanja med državama, še posebej na ravni Evropske unije, ki si je z Macronovo zmago nad desničarsko populistko Marine Le Pen precej oddahnila.

Z izbiro 46-letnega župana pristaniškega mesta Le Havre naj bi Macron poskušal privabiti še več poslancev desnice v svojo sredinsko stranko Naprej republika.

Že dan po imenovanju premierja naj bi bila v torek razkrita imena 15 ministrov vladne ekipe, s katero se namerava v petletnem mandatu obdati Macron. Ali bo vlada obstala, bo sicer jasno šele po parlamentarnih volitvah junija, po katerih bo znano, ali bo novi francoski predsednik razpolagal s parlamentarno večino.

Premierja v skladu s francoskim sistemom namreč resda izbere predsednik države, obenem pa mora predstavljati voljo večine v narodni skupščini. Če torej Macronu na volitvah 11. in 18. junija ne bi uspelo osvojiti večine, bi bil primoran na položaj imenovati kandidata stranke oz. skupine strank, ki bi zbrale potrebno večino.

V Franciji premier nadzoruje delo vlade, izvaja politični program predsednika države in usklajuje pobude ministrov, pri čemer mora zagotoviti, da niso v nasprotju s programom predsednika.

Ministrom ne more vsiljevati svoje volje, lahko pa zaprosi predsednika, naj določenega ministra razreši s položaja. Izjemoma lahko nadomesti predsednika pri vodenju vladnih sej. Pogosto se dogaja, da predsednik zaradi političnih koristi razreši premierja, piše BBC.