Francozi so odločili

Opozarjajo na žalosten rekord, slavita tudi Madonna in Hillary

T.L.
8. 5. 2017, 07.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Za le Penovo, ki je že napovedala prenovo stranke, je glasovalo skoraj 11 milijonov ljudi. Ob volitvah niso ostali hladni niti svetovni zvezdniki.

Profimedia

Na ulicah francoskih mest je odmevala glasba ob zaključku predsedniških volitev, na katerih je slavil Emmanuel Macron, del državljanov v Franciji - in tudi v EU - si je oddahnil ob zmagi zmernejšega predsedniškega kandidata. Macron bo sicer prvi predsednik, ki po letu 1958 ne prihaja iz ene od dveh glavnih strank. 

Macronovi podporniki so praznovali ob slovitem muzeju Louvre, pridružil pa se jim je tudi njihov predsednik. V govoru množici je med drugim dejal: "Danes ste zmagali vi, zmagala je Francija. Vsi so nam govorili, da je nemogoče, ampak ne poznajo Francije."  

Žalosten rekord, Le Penova pa v prenovo

Ob zmagi Macrona pa nekateri opozarjajo na "žalosten rekord", ki ga je na teh volitvah zabeležila Francija, in sicer skoraj 11 milijonov glasov, ki jih je prejela skrajna desnica, je poudaril socialist Jean-Christophe Cambadélis in ob tem glasove Le Penovi označil za "zmedene in alarmantne".

Le Penova je po porazu napovedala prenovo stranke Nacionalna fronta, ki naj bi po reformi postala širša domoljubna politična sila. Le Penova je prepričana, da bo na takšen način stranka dorasla zgodovinskemu izzivu in pričakovanjem Francozov. 

Francois Hollande, ki se je v zgodovinio vpisal kot predsednik z rekordno nizko podporo, je že "toplo čestital" Macronu za zmago.

Macron je v drugem krogu predsedniških volitev v Franciji prejel 66,06 odstotka glasov, le Penova pa 33,94 odstotka. To pa še niso končni rezultati.  

Donald Trump je že čestital Macronu za zmago in zapisal, da se veseli njunega sodelovanja, enako tudi Theresa May. Angela Merkel je dejala, da je Macronova zmaga "zmaga za močno in enotno Evropo". 

Donald Tusk je čestital še Francozom za izbiro svobode, enakosti in bratstva nad tiranijo lažnih novic.

Hillary Clinton je bila nekoliko sarkastična: "Zmaga za Macrona, za Francijo, za EU in za svet. Poraz za tiste, ki se želijo vpletati v demokracijo. (Ampak mediji pravijo, da o tem ne smem govoriti)"

Dogajanje preko luže so spremljale tudi ameriške zvezde. Ob Macronovi zmagi so se med drugimi veselile Madonna, Cher in tudi Katy Perry.