Novi predsednik

Zmagovalec Macron: Odpira se nova stran zgodovine

G.G.
7. 5. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Na predsedniških volitvah v Franciji je zmagal 39-letni Emmanuel Macron. Prejel je dobrih 65 odstotkov glasov in s tem preprečljivo ugnal desničarsko kandidatko Marine Le Pen.

Reuters
Macron je po zmagi ostal resen. Francoze je pozval k enotnosti.

Razlika med Macronom in Le Penovo je večja od pričakovane. Politični analitiki menijo, da se je Macron bolje odrezal na televizijskem soočenju, imel je jasnejši politični program, ponujal je rešitve, medtem ko je Le Penova preveč ponavljala stališča Nacionalne fronte.

Macron in Le Penova sta se po telefonu pogovorila že deset minut pred objavo izidov vzporednih volitev. Pogovor je bil po navedbah virov kratek in vljuden. Le Penova je Macronu že čestitala in mu zaželela uspeh pri soočanju z "velikimi izzivi", ki ga čakajo. V nagovoru je vse privržence, ki so bili precej razočarani, pozvala k nadaljevanju boja do parlamentarnih volitev, ki bodo 11. oziroma 18. junija. Kot je dejala, je današnji rezultat kljub porazu za Nacionalno fronto zgodovinski.

V prvem nagovoru po zmagi se je Macron najprej zahvalil podpornikom in dejal, da bo naredil vse, da upraviči njihovo zaupanje, nato pa se obrnil k vsem Francozom, tudi privržencem njegove protikandidatke Marine Le Pen, ter zatrdil, da jih je slišal, da je slišal njihove strahove, dvome in jezo. "Moja odgovornost je, da vas slišim," je dejal.

Poudaril je, da se bo boril za enotnost naroda in proti delitvam, ki minirajo Francoze. Napovedal je, da si bo Francija pod njegovim vodstvom prizadevala za mir v svetu in bo v prvih vrstah v boju proti terorizmu.

"Odpira se nova stran zgodovine, upam, da bo to stran upanja in zaupanja," je še dejal novi francoski predsednik v po oceni francoskih medijev precej resnobnem govoru.

Čestitke iz Slovenije

Macronu sta čestitala tudi slovenski premier Miro Cerar in predsednik republike Borut Pahor"Čestitke Macronu in Franciji. Spodbudna novica za evropsko prihodnost," je na družbenem omrežju Twitter zapisal Pahor. "Iskrene čestitke Emmanuelu Macronu in Francozom, ki so močno podprli #prihodnostEU," pa je na Twitterju zapisal Cerar.

Profimedia
Slavje Macronovih privržencev.

Macron in Le Penova sta dobila največ glasov v prvem krogu predsedniških volitev v Franciji 23. aprila in sta se danes pomerila v odločilnem drugem krogu.

Emmanuel Macron, ki je kandidiral kot neodvisen kandidat, bo z 39 leti postal najmlajši francoski predsednik v sodobni zgodovini. Prisegel bo še ta teden.