Zmaga tabora Angele Merkel

Vodja socialdemokratov je "peklensko besen"

G.G./STA
7. 5. 2017, 21.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

V nemški zvezni deželi Schleswig-Holstein je na volitvah v parlament zmagala krščansko-demokratska CDU. Uradni rezultati volitev še niso znani, vzporedne volitve ARD in ZDF pa stranki kanclerke Angele Merkel pripisujejo 33,3 odstotka glasov. Predsednik in kanclerski kandidat poražene SPD Martin Schulz je izjavil, da je "peklensko besen".

Profimedia
Martin Schulz je pričakoval boljši rezultat.

Socialdemokrati so na današnjih volitvah po objavljenih izidih vzporednih volitev dobili 26,5 odstotka glasov. Vodja socialdemokratov (SPD) Schulz je izrazil razočaranje in priznal, da "so vsi pričakovali boljši rezultat".

Poraz SPD na deželnih volitvah je nov udarec za Schulza, ki bo septembra na zveznih parlamentarnih volitvah nasprotnik Merklove. Po njegovem imenovanju za kanclerskega kandidata stranke v januarju so socialdemokrati dobili nov zagon v anketah javnega mnenja, ki pa je očitno upadel. Nasprotno pa je CDU po marčni zmagi v Posarju za zdaj sicer še neuradno osvojila največ glasov v še eni zvezni deželi, kar je po mnenju analitikov dobra popotnica za zvezne volitve, ki bodo 24. septembra.

Najverjetnejši novi ministrski predsednik Schleswig-Holsteina, kandidat CDU Daniel Günther, je izjavil, da so "volivci jasno izrazili svojo željo po močni koaliciji, koaliciji pod vodstvom CDU".

Dosedanji predsednik deželne vlade Torsten Albig (SPD) pa je po objavi vzporednih volitev dejal, da je to "grenak dan za socialdemokracijo, grenak dan za vlado, grenak dan zame".

Na tretje mesto so se po vzporednih volitvah uvrstili Zeleni z 12,9 do 13 odstotki glasov, sledijo liberalci (FDP) z 10,8 do 11,2 odstotka, preboj v parlament je uspel tudi Alternativi za Nemčijo (AfD) s 5,5 do 5,9 odstotka. Levica (Die Linke) ni uspela preseči petodstotnega praga za vstop v deželni parlament. Za regionalno stranko danske in frizijske manjšine (SSW) je po projekcijah glasovalo 3,2 do 3,5 odstotka volivcev, a se je zaradi posebnega statusa uvrstila v parlament in že napovedala, da se seli v opozicijo.

Pred CDU je zdaj sestava nove koalicije. SPD je deželi na severu Nemčije v zadnjem mandatu vladala skupaj z Zelenimi in SSW, možnosti za sestavo koalicije v novem mandatu pa so po mnenju analitikov različne: CDU se lahko med drugim odloči za koalicijsko deželno vlado z liberalci in Zelenimi ali pa za veliko koalicijo s SPD.

V Schleswig-Holsteinu je 2,3 milijona volilnih upravičencev, prvič so tokrat na volišča lahko odšli tudi 16-letniki. Volilna udeležba je bila po napovedih ZDF s 65,5 odstotka višja kot na zadnjih volitvah.