Aretacije

V žepih mafije končalo na desetine milijonov evrov za begunce

M.K.
15. 5. 2017, 15.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Italijanska policija je v operaciji proti kalabrijski mafiji 'Ndrangeta aretirala 68 oseb, pripadnikov najvplivnejšega klana Arena.

Reuters
Kriminalna združba si je prisvojila desetine milijonov evrov denarja, ki ga je država namenila za delovanje begunskega centra.

Aretirani so med drugim osumljeni, da so dobiček kovali na račun begunskega centra v mestu Crotone. Eden največjih begunskih centrov v Italiji je bil več kot deset let v krempljih mafije, je sporočila italijanska policija.

Po izjavah policije, je mafijski klan Arena ustvarjal velike finančne koristi s posredovanjem storitev v begunskem centru in črpanjem denarja iz državnih skladov. Delovanje mafijskega klana je bilo prikrito pod okriljem lokalne katoliške karitativne organizacije, ki je uradno upravljala begunski center.

Med 68 aretiranimi osebami sta tudi lokalni duhovnik in Leonardo Sacco, vodja katoliškega združenja Misrecordia. Ta organizacija je uradno upravljala priseljensko zavetišče Sant’Anna Cara, v katerem je nastanjenih okoli 1500 oseb.

Kot domnevajo preiskovalci, naj bi si mafijski klan Arena, ki je del kriminalnega sindikata ‘Ndrangheta, prisvojil več kot tretjino od 100 milijonov evrov, ki so jih v zadnjih desetih letih namenili za delovanje centra.

Aretirani duhovnik Edoardo Scordio, je samo letos prejel 132.000 evrov za duhovne storitve, je povedal pomočnik tožilca.

Po izjavah policijskih predstavnikov iz Catanzara na jugu Kalabrije, je v preiskavi in pri sklepni akciji aretacij osumljencev sodelovalo več kot 500 agentov.

Mafijcem očitajo izsiljevanje, prekupčevanje z orožjem, davčne utaje ter organiziranje nezakonitih stav.

Sicilski tožilec Camelo Zuccaro, ki trenutno vodi preiskavo o morebitnih povezavah med človekoljubnimi organizacijami in tihotapci ljudi, je minuti teden posvaril pred interesi mafijskih organizacij po denarju iz naslova oskrbe beguncev v Italiji.