Begunci

Snowdnovim gostiteljem grozi izgon

M.K./STA
15. 5. 2017, 13.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Skupini beguncev, ki so v Hongkongu začasno nudili zatočišče Edwardu Snowdnu, grozi izgon, saj so mestne oblasti zavrnile njihovo prošnjo za zaščito.

Reuters
Edward Snowden se je med begom iz Havajev pred prihodom v Rusijo skrival tudi v Hongkongu.

Filipinski in šrilanški begunci – par z dvema otrokoma in mama s petletno hčerko – so leta 2013 pomagali nekdanjemu uslužbencu ameriške nacionalne varnostne agencije (NSA), potem ko je s strežnika agencije odnesel veliko količino zaupnih podatkov.

S Havajev je odpotoval v Hongkong, kjer je najprej stanoval v hotelu, a je od tam odšel iz strahu, da ga bodo odkrili. Približno dva tedna so ga begunci skrivali v svojih domovanjih, nakar se je zatekel v Rusijo. Njihova zgodba je prišla na dan šele konec lanskega leta.

Po letih čakanja in upanja, da bo vlada prisluhnila njihovi prošnji in jih ne bo vrnila v domovine, so pristojne oblasti danes njihove vloge zavrnile.

V svoji prošnji za zaščito so se sklicevali na mučenje in pregon, ki da so ga bili deležni v svojih domovinah. A kot so odločile pristojne oblasti, naj bi bile njihove domovine varne države, je pojasnil njihov odvetnik in napovedal pritožbo. Kot trdijo begunci, so jih hongkonške oblasti spraševale tudi o njihovih povezavah s Snowdnom, preiskovali naj bi jih celo agenti iz njihovih lastnih držav.