V BiH 22 obsojenih zaradi vojskovanja v Siriji in Iraku

STA/B.K.
14. 5. 2017, 11.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Po podatkih tožilstva Bosne in Hercegovine je bilo doslej 22 državljanov BiH pravnomočno obsojenih na zaporne kazni zaradi sodelovanja v vojaških spopadih v Siriji in Iraku na strani terorističnih skupin. Podatek je tožilstvo po navedbah hrvaške tiskovne agencije Hina objavilo v dokaz odločnosti državnega pravosodja pri pregonu teh primerov.

Profimedia
Svobodna sirska vojska.

"Doslej ni bilo niti ene oprostilne sodbe v zvezi s kaznivimi dejanji nezakonitega sodelovanja državljanov BiH na tujih bojiščih," še piše v sobotnem sporočilu tožilstva BiH. Objavili so ga potem, ko je sodišče pred dnevi potrdilo prvostopenjske obsodbe v razponu od enega do treh let zapora osmerici obtoženih, da so se v letih 2013 in 2014 borili v Siriji in Iraku na strani teroristične skupine Islamska država. Aretirali so jih v okviru akcije, poimenovane Damask, ki poteka v sodelovanju s tujimi varnostnimi silami.

Predsedujoči svetu ministrov BiH Denis Zvizdić je v petek vnovič poudaril, da je boj proti terorizmu eden od najpomembnejših izzivov njihove države, s katerim se trenutne oblasti uspešno soočajo. "Pomembno je izpostaviti, da v letu 2016 ni bil zabeležen niti en odhod iz BiH na tuja bojišča," je dejal.

Po njegovih besedah se je doslej v BiH vrnilo skupno 46 oseb, ki so se pred tem borile v Siriji ali Iraku in se tam povezale s terorističnimi skupinami. "Ne moremo torej govoriti o domnevno tisočih ljudeh, ki bi predstavljali morebitno nevarnost," je zatrdil.