Pozor

Pripravlja se nov kibernetski napad, morda že v ponedeljek

STA/B.K.
14. 5. 2017, 10.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Potem ko je svet ta konec tedna prizadel najhujši kibernetski napad v zgodovini, britanski varnostni strokovnjaki opozarjajo, da bi lahko že v kratkem, morda celo v ponedeljek, prišlo do novega, poroča britanski BBC. Po doslej zbranih podatkih je napad prizadel 125.000 računalniških sistemov v 100 državah, tudi Sloveniji.

Arhiv Svet24

Po navedbah britanskega varnostnega strokovnjaka s psevdonimom MalwareTech, ki je pomagal pri omejitvi tokratnega napada, grozi v kratkem nov napad, in sicer "prav mogoče, da v ponedeljek", dodaja BBC.

V veliki Britaniji je izsiljevalski virus, ki je vdrl v Microsoftove sisteme, posebej močno prizadel računalniške sisteme zdravstvenih ustanov. Britanska notranja ministrica Amber Rudd je dejala, da so sicer od skupaj več kot 60 napadenih veliko večino do sobote zvečer ponovno usposobili.

Evropski policijski urad Europol je po napadu že napovedal kompleksno mednarodno preiskavo za identifikacijo storilcev, ki za zdaj niso znani. Širitev izsiljevalskega virusa, ki se je začela v petek, so zaustavili v soboto dopoldne.