Črna kronika

Rop sodnici očital, da postopek vodi po balkansko

mr
14. 5. 2017, 09.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Po dveh propadlih poskusih izločitve sodnice se je včeraj na ljubljanskem okrožnem sodišču le začelo še drugo sojenje nekdanjemu premierju Antonu Ropu. Tožilstvo mu očita izdajo tajnih podatkov, obtoženi pa se je zagovarjal mimo oči javnosti.

STA
Anton Rop

Spomnimo: Rop se je na zatožni klopi znašel, ker je novinarju nacionalke Vladimirju Vodušku kot poslanec junija 2007 dejal, da naj bi se pred slovenskimi parlamentarnimi volitvami leta 2004, ko je bil sam predsednik vlade, takratni vodja opozicije Janez Janša in hrvaški premier Ivo Sanader dogovarjala o incidentih v Piranskem zalivu ter da o teh dogovorih obstajajo prisluhi. Vodušek je pogovor objavil na nacionalni televiziji, čeprav naj bi šlo za neformalni pogovor, ki ni bil za objavo, Rop pa menda tudi ni vedel, da ga Vodušek snema ...

Zapleti na včerajšnjem sprva še javnem (jutranjem) naroku so se začeli, ko je sodnica Ana Testen vpletenim naznanila, da je sodišče od Sove pridobilo avdioposnetek, ki ima oznako stopnje tajnosti »tajno«, ker pa sodišče nima ustrezne tehnične opreme za predvajanje tovrstnih posnetkov, je zato sprejela sklep, da se glavna obravnava ob 12. uri nadaljuje na sedežu Sove.

Reuters
Ivo Sanader je menda hudo bolan.

Očitki sodnici, da je prevzela vlogo tožilke

Ropova zagovornika, odvetnika Emil Zakonjšek in Uroš Čop, sta ob tem ostro protestirala, češ da je sodnica Testenova še pred uradnim začetkom sojenja, branjem obtožnice in zagovorom obtoženca, »arbitrarno prevzela vlogo tožilstva in nezakonito izvajala preiskovalna dejanja« ter s tem presegla svoja zakonsko določena pooblastila. Zakonjšek je tudi poudaril, da avdioposnetka obtožni predlog sploh ne omenja in da zato nima nič opraviti z očitki Ropu, nato pa je z rahlim nasmeškom spomnil še na uradno izjavo obveščevalcev iz junija 2007, že v času Janševe vlade, z naslovom »V SOVA ni uradnih dokumentov, ki bi pritrjevali izjavam o sumu prisluškovanja Janši in Sanaderju«. Ropova zagovornika sta tudi opozarjala, da se jima v vsakem primeru zdi »nespodobno« razpravo nadaljevati na sedežu »oškodovanca«, ko pa sobi za predvajanje takšnih posnetkov po njuni vednosti obstajata tudi v državnem zboru in na zunanjem ministrstvu. Potem pa so Čop, Rop in Zakonjšek dvakrat predlagali sodničino izključitev zaradi dvoma o njeni nepristranskosti. Testenova je predloge zavrnila kot neutemeljene, odločila, da bodo avdioposnetek na Sovi poslušali po Ropovem zagovoru, nato pa za javnost zaprla vrata sodne dvorane.

STA
Ko se dogajajo krivice, se je po besedah Janše treba razjeziti.

Rop: Priča smo komediji zmešnjav

Nekdanji premier Rop je v izjavi za javnost proces označil za »popoln absurd« oziroma »pravdo o oslovski senci«. »Iz novega obtožnega predloga izhaja, da tožilstvo nima niti enega dokaza, da bi izdal kakršenkoli dokument, celo očitajo mi, da sem izdal neki dokument, ki ga nikoli v življenju nisem videl,« je med drugim dejal. In nadaljeval: »Zadeva je po vseh točkah obtožnega predloga nesmiselna in zrela za takojšno oprostitev. Je pa sodnica v nadaljevanju prevzela vlogo tožilke, ko je ugotovila, da pač nima druge opcije, kot da me oprosti, in je začela sama nezakonito pridobivati dokaze, pri čemer sploh ne ve, kaj je v teh dokazih, ki naj bi se po desetih letih znova pojavili. Dokazi, za katere je takratna vlada dejala, da ne obstojijo, in za katere je Sova dejala, da ne obstojijo, se zdaj morda pojavljajo. Priča smo komediji zmešnjav.« »Lahko rečemo, da je to neke vrste balkansko sojenje, kjer smo priča, da kadija toži in kadija sodi,« je še dejal Rop.