Misteriji

Henry H. Holmes: zdravnik iz pekla

Urban Klančnik
14. 5. 2017, 07.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Henry Mudgett ali Henry Howard Holmes velja za prvega (znanega) ameriškega serijskega morilca, pa tudi za enega najbolj brutalnih. V glavnem je moril zaradi denarja.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

H. H. Holmes je prvi dokumentirani serijski morilec v modernem smislu in okoli njega kroži ogromno mitov in legend. Ena od njih pravi, da se mu je uspelo rešiti pred smrtjo, ko je bil obsojen. Holmes je priznal, da je umoril 27 ljudi, mnogi pa verjamejo, da jih je umoril več kot 200. Številka je verjetno precej pretirana, a dejstvo je, da verjetno vsega o Holmesu ne bomo izvedeli nikoli. Holmes je bil tudi uspešen prevarant in mnogo umorov je izvršil tudi iz koristoljubja.

Profimedia
H. H. Holmes je bil inteligenten, priljubljen pri ženskah in zelo spreten govorec.

Serijski morilec

Šele s pojavom H. H. Holmesa se je pojavil tudi izraz serijski morilec. Mediji so ga sicer imenovali zdravnik iz pekla, a stroka je potrebovala bolj strokoven izraz.

Hotel groze

Holmes je v južnem delu Chicaga odprl hotel, ki ga je poimenoval Grad (Castle). Že od malega naj bi bil navdušen nad kirurgijo. Doštudiral je na medicinski univerzi v Michiganu, kjer je kradel trupla, jih iznakazil in nato pobiral zavarovalnine v zvitih prevarah. Še preden je zgradil hotel, naj bi umoril, najverjetneje z zastrupitvijo, več ljudi, med njimi naj bi bil vsaj en otrok. Holmes je osebno nadziral gradnjo hotela in v njem je dal zgraditi veliko skritih prostorov, sob brez oken, skrivnih prehodov in tako naprej. Delavci, ki so gradili hotel, so delali največ en teden, nato jih je zamenjal, da ne bi vedeli, kako je hotel v resnici postavljen, in da ne bi posumili, da gre dejansko za ječo.

Profimedia
Holmes je brez vesti ubijal moške, ženske in otroke.

Hotel je imel tri nadstropja. V prvem so bile trgovine, zgornja nadstropja in kleti pa so bili povezani s skrivnimi hodniki, predori in cevmi za plin, s katerim je Holmes omamljal svoje žrtve. V kleti je imel rezervoar s kislino, kirurško mizo in krematorij. Hotel je bil končan leta 1890. Holmes je svoje žrtve ubijal, njihove skelete pa prodajal medicinskim fakultetam.

Umori

Hotel je imel 73 sob in v vse je lahko Holmes spustil smrtonosni plin, s čimer je zadušil žrtve, trupla pa je nato prek predorov spustil v klet, kjer se jih je znebil v kislini ali krematoriju. Nekatera poročila pravijo, da naj bi Holmes mučil svoje žrtve, jih zapiral v kletke in jih izstradal do smrti, a to ni bilo nikoli potrjeno, čeprav bi vsekakor bilo mogoče. Prav tako ni znano, koliko ljudi je Holmes dejansko umoril. Sam je priznal 27 umorov, a se je kasneje izkazalo, da je nekaj ljudi, za katere je trdil, da jih je ubil, še živih. Nekateri strokovnjaki zatrjujejo, da je umoril okoli 200 ljudi, drugi, da njegovega hotela ni zapustilo okoli petdeset ljudi.

Nenavadne zahteve

Holmes je želel, da dno njegove krste zapolnijo s 25 centimetrov debelo plastjo betona. Želel je, da njegovo truplo položijo na beton in ga zalijejo z betonom

Aretacija

Holmes se je v eni od zavarovalniških prevar, v kateri je umoril Benjamina Pietzela ter njegove otroke, povezal z znanim zločincem Marionom Hedgepethom. Holmes bi mu moral izplačati del zavarovalnine, a tega ni storil, zato ga je Marion prijavil zavarovalnici. Ta je najela detektivsko agencijo Pinkerton in detektivi so aretirali Holmesa. Takrat še niso vedeli, da so v roke dobili okrutno pošast, to je razkrila šele preiskava hotela.

Usmrtitev

Oktobra 1895 je Holmes stopil pred sodnika zaradi umora Benjamina Pietzela. Sodišče ga je spoznalo za krivega in ga obsodilo na smrtno kazen. Kasneje je priznal še 26 umorov. Sedmega maja 1896 so ga obesili, a se njegova zgodba še ni končala. Mnogi namreč zatrjujejo, da je bil Holmes tako spreten govorec, da se je izmazal in uspel zbežati. Zato bodo v kratkem izkopali njegovo truplo in dokončno ugotovili, ali je bil zloglasni serijski morilec dejansko usmrčen ali ne.

ŽRTVE

  • Ben Pietzel, Alice Pietzel, Nellie Pietzel, Howard Pietzel in Julia Conner
    Gotovo je, da je Holmes umoril Bena Pietzela ter njegove otroke Alice, Nellie in Howarda. Slednje je ubil zaradi zavarovalniške prevare. Gotovo je tudi, da je umoril Julio Conner, ki je delala kot tajnica v hotelu. Holmes naj bi jo umoril, ker se ni odzvala na njegovo osvajanje.
  • Pearl Conner, Emeline Cigrand, Minnie Williams in Anna Williams
    Za Pearl, Emeline, Minnie in Anno ni gotovo, ali jih je Holmes dejansko umoril. So pa vse izginile brez sledu in skoraj gotovo je, da so pristale v krempljih poblaznelega morilca.
  • Emily Van Tassel
    Emily je bila mlajša ženska, ki naj bi jo Holmes umoril, še preden je zgradil hotel. Emily je delala v slaščičarni na aveniji Milwaukee.
  • John DuBreuil
    Tudi John naj bi bil med Holmesovimi žrtvami. John je Holmesu posodil večjo količino denarja. Umrl je v hotelski lekarni. Eden od očividcev je dejal, da naj bi mu Holmes zlil črno tekočino v grlo.
  • Elizabeth DuBreuil
    Johnova žena je umrla le nekaj mesecev za svojim možem in tudi ona naj bi bila Holmesova žrtev.
  • Gospodična Kron
    Gospodično Kron so našli umorjeno v njenem stanovanju, nedaleč od Holmesove hiše v Wilmetti. Umor sicer ni bil nikoli povezan s Holmesom, a mnogi trdijo, da je bil morilec prav on.
  • Harry Graham
    Harry je bil zaročen z Myrto Belknap, Holmesovo drugo ženo. Ker je Harry umrl, se je Holmes lahko poročil z Myrto. Holmes je bil sicer poročen trikrat, v nekem obdobju kar z vsemi tremi naenkrat.
  • Anna Betts
    Holmes je priznal, da je Anno zastrupil, in njen mrliški list kaže, da se je zgrudila v bližini hotela. Nikoli ni povedal, zakaj jo je umoril.