Neonacistična zarota

V nemški vojski zaradi teroristične zarote aretirali še enega vojaka

B.K.
13. 5. 2017, 18.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Nemške oblasti so aretirale že drugega pripadnika oboroženih sil, ki je načrtoval teroristični napad katerega bi prikazal kot delo beguncev. Nemška javnost se boji neonacističnih povezav v vojski.

Profimedia
Nemška vojska.

Zarota je bila odkrita z aretacijo poročnika Franca A, ki se je registriral kot sirski begunec in nameraval pod to identiteto na Dunaju storiti atentat na levičarske politike.

Sedaj so oblasti prijele še enega izmed njegovih kolegov iz vojašnice Illkirch-Graffenstaden v Franciji, ki je Franca A kril med njegovimi izginotji.

Maximilian T, 27-letni državljan Nemčije je bil prav tako član enote Jägerbataillon 291, oblasti pa so ga pridržale v torek. V januarju je spremljal svojega kolega v poti na Dunaj, kjer je Franco A na stranišču skril neregistrirano pištolo katero je nameraval uporabiti v napadu na dunajskem letališču.

Maximilian T je sicer že tretji aretirani član domnevne zarote. Aprila so oblasti aretirale še njegovega soseda in sovojaka Mathiasa F. Ta je doma skrival 1000 nabojev za omenjeno pištolo.

Federalno tožilstvo je sporočilo, da so trije osumljenci nameravali napasti nemške politike in javne osebe, ki »podpirajo imigracijo in begunske politike, ki so po mnenju osumljencev škodljive.«

Na seznamu potencialnih žrtev sta med drugimi bila tudi nekdanji predsednik Joachim Gauck in minister za pravosodje iz kvote Socialnih demokratov Heiko Maas.