Preiskava

Teroristična celica v nemški vojski

B.K.
3. 5. 2017, 08.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Nemška obrambna ministrica je odpovedala svoj obisk v Združenih državah Amerike, da bi se osredotočila na preiskavo domnevne skrajno desničarske teroristične celice v nemški vojski.

Profimedia
Nemška obrambna ministrica Ursula van der Leyen.

Ursula von der Leyen bi morala danes in jutri obiskati New York in Washington DC, kjer bi se dobila z ameriškim kolegom Jimom Mattisom in predstavniki Združenih narodov. Obisk je odpovedala, da bi se osredotočila na aretacijo nemškega oficirja, ki bi naj načrtoval teroristični napad, poroča ruska televizija RT.

28-letnega oficirja, znanega kot Franco A., so oblasti aretirale prejšnji teden v nemškem mestu Hammelburg, sumijo pa ga, da naj bi na letališču na Dunaju skril strelno orožje, ki bi ga naj nameraval kasneje uporabiti pri napadu.

Ministrstvo za obrambo je v vojašnici, kjer je bil Franco A. nastanjen, našlo nacistične simbole in spominke.

Po poročanju časnika Bild, naj bi policija pri osumljencu prav tako našla seznam levičarskih aktivistov in novinarjev, ki bi jih naj nameraval umoriti.

Poleg osumljenca je policija aretirala še 24-letnika, ki je doma hranil eksploziv, zarote pa nista načrtovala sama. Obrambno ministrstvo namreč meni, da sta bila del 5-članske teroristične celice, aktivne znotraj vojske.

Na navedbe von der Leynove za televizijo ZDF, kjer je dejala, da ima nemška vojska »problem z odnosom ter šibko vodstvo na več nivojih,« so se negativno odzvali njeni mnogi politični nasprotniki in deli vojske. »Nihče ne more razumeti, kako lahko obrambna ministrica zapusti tekmo in kritizira njeno lastno ekipo,« je denimo dejal predstavnik združenja oboroženih sil, Andre Wüstner.