Zavetje za kužke

Pomoč zapuščenim kužkom: brezdomni za brezdomne

pk
14. 5. 2017, 11.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Študenti in brezdomni skupaj izdelovali utice. Prostoživeči psički bodo dobili streho nad glavo.

Šent
Udeleženci akcije so na dvorišču goriškega Šenta izdelali osem pasjih utic.

Študentke so z uporabniki Dnevnega centra Šent v Novi Gorici združile moči in zgradile hiške za psičke, ki živijo prepuščeni sami sebi. Njihova skupna akcija je navdušila.

Akcija je povezala študente in njihove prijatelje z brezdomci in uporabniki dnevnega centra.

Študentke socialne pedagogike na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, Tjaša Frančeškin, Sara Lah in Ana Lovšin, so v okviru projekta Brezdomni za brezdomne sprožile akcijo, s katero so se odločile pomagati zapuščenim kužkom. Skrb vzbujajoče število teh je v Bosni, kamor bodo utice tudi odpeljali.

Tjaša Frančeškin nam pove, da namen akcije ni bilo samo izdelovanje hišk za pse. »K sodelovanju smo namreč pritegnile Šent v Novi Gorici, v okviru katerega delujeta zavetišče za brezdomce in Dnevni center za uporabnike drog. Tako smo utice gradili skupaj z brezdomci in uporabniki dnevnega centra,« pojasni Frančeškinova.

tf
Pasje hiške bodo dostavili v Bosno, kjer je problematika brezdomnih psov res velika.

Pomembno sporočilo

 »S tem sodelovanjem smo želeli aktivirati pozabljeno populacijo in s tem poskušali vplivati na javno mnenje ljudi o njih. Želimo si, da jih družba ne bi več sprejemala z distanco. Zelo lepo smo se imeli skupaj; družili smo se, se pogovarjali, skratka z veseljem so oni spoznavali nas, mi pa njih,« še pove Tjaša Frančeškin iz Vrtojbe. Ta se tudi zahvaljuje vsem prijateljem, sorodnikom in podjetjem iz vse Slovenije, ki so njihovo akcijo podkrepili z donacijami in materialom.

Šent
Pasje hiške bodo dostavili v Bosno, kjer je problematika brezdomnih psov res velika.

Krepitev samostojnosti

Luka Mrak, vodja programa Dnevnega centra za uporabnike prepovedanih drog v Novi Gorici, je povedal, da so se zelo razveselili pobude študentk. »Taka sodelovanja tudi mi razumemo kot priložnost, da se naši uporabniki predstavijo javnosti in se z njo povežejo, saj družba še vedno težje sprejema brezdomce in uporabnike drog,« meni Mrak.

»Zelo je bilo pozitivno to, da so jih študenti in vsi ostali, ki so še pomagali pri izdelovanju utic za pse, normalno sprejeli kot del skupnosti. Ta akcija je bila torej za naše uporabnike koristna, ker so skoznjo krepili svojo samostojnost in sprejetost,« svoje misli strne Luka Mrak.