Raziskava

Psihopati največkrat študirajo ekonomijo ali management

R.T.
14. 5. 2017, 11.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Da pozicije moči zasedajo manipulatorski in moralno pokvarjeni ljudje, je stereotipno mišljenje. Sedaj nova raziskava kaže, da je v tem morda kakšno zrno soli. Raziskovalci iz Univerze Aarhus na Danskem so uporabili osebnostne teste, da bi ugotovili ali osebnostne lastnosti kot so denimo brezobzitnost ter želje po moči in družbeni dominaciji, vplivajo na odločitev o študiju.

Profimedia

Ekipa je testirala 487 danskih študentov, starih od 17 do 45 let, ki so se ravno vpisali na študij psihologije, politologije, managementa, ekonomije ali prava. Pri njih so izmerili osebnostne lastnosti narcisizma, makiavelizma, in psihopatstva.

Raziskovalci so ugotovili, da te lastnosti dejansko vplivajo na izbiro študija, saj so tisti, ki so se vpisali na psihologijo, imeli pri vseh treh lastnostih nižje rezultate od tistih, ki so se vpisali na management ali pravo.

V študiji, ki je bila objavljena v znanstveni reviji “Personality and Individual Differences”, raziskovalci pišejo tudi, da približno ena tretjina managerjev velikih podjetij izkazuje visoke nivoje psihopatskih lastnosti. Gre za približno enak odstotek, kot ga najdemo pri zapornikih.