Stari znanec policije

Identificirali strelca z Elizejskih poljan

M.K.
21. 4. 2017, 19.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Pariško tožilstvo je razkrilo identiteto napadalca, ki je sinoči na Elizejskih poljanah sred Pariza s streli v glavo ubil policista.

Twitter
Karim Cheurfi je bil 13 let v zaporu zaradi kaznivih dejanj, ki niso bila povezana s terorizmom.

Strelec je bil 39-letni Karim Cheurfi, v preteklosti že obtoženi kriminalec. V napadu je uporabil avtomatsko puško kalašnikov, je povedal francoski protiteroristični tožilec Francois Molins. Kot je še povedal Molins, je bil Cheurfi v preteklosti že štirikrat obsojen zaradi kriminalnih dejanj. Zaradi napadov na policiste je 13 let preživel v zaporu. Leta 2015 pa so ga iz zapora izpustili.

Med prestajanjem kazni v zaporu Cheurfi ni kazal nobenega znaka radikalizacije. Prav tako ne med nadzorom po izpustitvi, je še povedal Molins.

Pojasnil je še, da so ga zadnjič prijeli februarja zaradi suma, da je skušal pridobiti orožje in namigov, da naj bi želel pobijati policiste. Prisluhi njegovih telefonskih pogovorov in preiskava njegovega stanovanja takrat ni dala nobenih dokazov, da bi bil kakorkoli povezan z islamskimi skrajneži. Kupil si je sicer lovske nože, maske in kamere, vendar pa ni bilo dovolj dokazov, da bi ga lahko ovadili, je še povedal Molins.

Strelec, ki je na Elizejskih poljanah ubil policista, dva pa huje ranil, je z avtomatskim orožjem v četrtek zvečer nedaleč od Slavoloka zmage okoli 21. ure streljal na policijski kombi, potem ko se je z avtomobilom ustavil ob njem. Potem ko je ubil policista, je skušal peš zbežati, ob tem pa še naprej streljal na policiste. Pri tem je dva ranil, nato pa ga je eden ubil. Ob tem je bila po zadnjih podatkih huje ranjena nemška državljanka, katere stanje pa je stabilno. Mediji so pred tem poročali, da je bil lažje ranjen tuji turist.

Na družbenih omrežjih se je danes pojavil video posnetek napada, dolg devet sekund. Ob truplu napadalca pa so po navedbah preiskovalcev našli na roko napisano sporočilo, ki hvali skrajno sunitsko skupino Islamska država (IS). V avtu napadalca pa so našli tudi Koran.