Strupena žaba

Pojedel krastačo in umrl

R.T.
21. 4. 2017, 18.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

57-letni moški je umrl zaradi zastrupitve, potem ko je pojedel krastačo, ki jo je pomotoma zamenjal za užitno žabo.

Wikipedia
Nekatere vrste krastač za samozaščito poleg varovalne barve in napihovanja uporabljajo tudi strup imenovan bufagin, ki je toksični steroid in ga v nevarnosti izločijo iz obušesne žleze.

Kot je sporočila tamkajšnja policija, je bil nesrečnež eden iz skupine možakarjev, ki so marca nalovili pet dvoživk v akumulacijskem jezeru blizu južnokorejskga mesta Daejeon. Bili so prepričani, da so nalovili užitne vrste žab, zato so jih nekaj dni pozneje v restavraciji tudi skuhali in pojedli.

A 57-letnemu moškemu je kmalu po obedu postalo slabo in je začel bruhati, zato so ga odpeljali v bolnišnico. Kljub hitremu zdravniškemu posegu, nesrečnemu moškemu ni bilo pomoči, in je naslednje jutro umrl. Preostanek jedi so analizirali in v njej našli bufotenin, kemično sestavino, ki je običajno v strupenih izločkih nekaterih krastač, je sporočila policija.

Izkazalo se je, da so bile med petimi živalmi, ki so se znašle na krožniku gurmanov, nekatere v resnici strupene krastače, po zunanjem videzu pa zelo podobne užitnim žabam. Tudi prijatelji umrlega so kazali podobne simptome zastrupitve, vendar so imeli več sreče, in so preživeli, piše portal BBC.

Žabe tudi v Južni Koreji veljajo za specialiteto, zlasti na podeželju. A previdnost pri žabarjenju ni odveč, saj nekatere vrste krastač izločajo strup, kadar so vznemirjene ali pa se počutijo ogrožene.

Za samozaščito poleg varovalne barve in napihovanja uporabljajo tudi strup imenovan bufagin, ki je toksični steroid in ga v nevarnosti izločijo iz obušesne žleze. Strupeni mlečnat izloček lahko manjšim živalim povzroči pekoče vnetje, celo mišične krče, srčne in dihalne težave.

Bufotenin je lahko smrtno nevaren strup, zlasti, če ga zaužijemo v večjem odmerku. Je pa tudi naravni psihedelik, in del subkulture nekaterih, ki v želji po doseganju halucinogenih učinkov, obredno oblizujejo takšne vrste krastač.