Dopisniki ogorčeni

Tillerson na turneji samo z naklonjeno novinarko

M.K./STA
16. 3. 2017, 08.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ameriški državni sekretar Rex Tillerson jesprožil veliko ogorčenje dopisnikov State Departmenta, saj je na atzijsko turnejo, med katero bo obiskal Japonsko, Južno Korejo in Kitajsko, vzel s seboj le novinarko konservativne spletne strani.

Reuters
State Department je najprej sporočil, da državni sekretar zaradi varčevanja potuje z manjšim letalom, na katerem ne bo prostora za nobenega novinarja.

State Department je najprej sporočil, da državni sekretar zaradi varčevanja potuje z manjšim letalom, na katerem ne bo prostora za nobenega novinarja, ki se naj znajdejo po svoje, in da nimajo zagotovljenega dostopa do državnega sekretarja med turnejo. Nato pa je prišlo na dan, da bo šla z njim dopisnica Bele hiše Erin McPike, ki poroča za konservativno spletno stran Independent Journal Review.

Novinarka televizije MSNBC Andrea Mitchell, ki je poročena z nekdanjim predsednikom centralne banke Fed Alanom Greenspanom, je opozorila, da to pošilja katastrofalno sporočilo svetu, še posebej pa Kitajski. State Department je bil vedno žarek medijske svobode po svetu, sedaj pa Kitajska dobiva sporočilo, da medijska svoboda in dostop nista pomembna.

Odločitev Tillersona, ki mu hoče predsednik Donald Trump odvzeti tretjino proračuna, je presenetila, ker so dopisniki State Departmenta resnejši novinarji, ki jih bolj zanimajo politična vprašanja kot pa intrige in škandali, kar je v ospredju zanimanja poročevalcev iz Bele hiše. Državni sekretarji ZDA so doslej med potovanji po svetu redno zahtevali, da imajo novinarji dostop, še posebej tam, kjer so hoteli opozoriti, da tega dostopa ni.

Tiskovni predstavnik State Departmenta Mark Toner je imel veliko težav s pojasnjevanjem odločitve in je zatrdil, da pri njej ni sodeloval. Toner je karierni uslužbenec State Departmenta, ki ga je Tillerson zadržal na položaju tudi v času Trumpove vladavine. Pravega pojasnila, zakaj je državni sekretar vzel s seboj novinarko, ki niti ne bo delila informacij z ostalimi, pa Toner ni znal podati.