Mirovni pogovori

Asad se je pripravljen umakniti

B.K.
9. 1. 2017, 15.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Sirski samodržec Bašar al Asad je nakazal, da se je pripravljen umakniti z mesta predsednika, če bodo tako odločili državljani.

Reuters
Bašar al Asad.

Bašar al Asad je v intervjuju francoske medije dejal, da se je, na predlaganih mirovnih pogajanjih z uporniki konec meseca, pripravljen pogajati o vsem, poroča britanska tiskovna agencija Reuters.

Mirovni pogovori, ki sta jih pomagali izpogajati zaveznica sirskega režima Rusija in zaveznica uporniških skupin Turčija, bi se naj še pred koncem januarja odvili v Kazahstanu. Uporniške skupine so sicer pogajanja že postavila pod vprašaj, saj naj režimske sile ne bi prenehale z napadi, kot je bilo dogovorjeno v mirovnem dogovoru.

Asad je obtožbe zanikal in dejal, da so premirje večkrat kršile prav uporniške skupine.

Na vprašanje, ali bi bil pripravljen odstopiti kot predsednik države je Asad odvrnil: »Da, a moja funkcija je povezana z ustavo. Če želi opozicija diskutirati o tej točki, morajo diskutirati o ustavi,« in dodal, da mora biti o vsaki ustavni zadevi odločeno na referendumu.

Tekom sirske državljanske vojne, v kateri je umrlo več kot 400.000 ljudi, je propadlo že več krogov pogovorov med režimom in uporniškimi skupinami.